ΗΠΑ – Τουρκία: Συμφωνία με ερωτήματα

ΗΠΑ – Τουρκία: Συμφωνία με ερωτήματα

1' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μόλις μία ημέρα μετά τις ανακοινώσεις περί συμφωνίας μεταξύ Τουρκίας και ΗΠΑ για τη δημιουργία «ασφαλούς ζώνης» στη βορειοανατολική Συρία, η αρχική ευφορία της Αγκυρας έδωσε τη θέση της στην καχυποψία. Αν και χαρακτήρισε τη συμφωνία της Τετάρτης «μια πολύ καλή αρχή», ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου εμφανίστηκε δύσπιστος ως προς τις προθέσεις των Αμερικανών να την εφαρμόσουν. «Δεν θα επιτρέψουμε αυτές οι προσπάθειες (για τη δημιουργία ζώνης ασφαλείας) να έχουν την τύχη του οδικού χάρτη για το Μανμπίτζ», δήλωσε ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας, υπενθυμίζοντας τη συμφωνία που είχε συνομολογήσει τον Ιούνιο του 2018 με τον Αμερικανό ομόλογό του Μάικ Πομπέο για την εκκένωση της συριακής πόλης από την κουρδική πολιτοφυλακή YPG. «Οι Ηνωμένες Πολιτείες εξακολουθούν να καθυστερούν την εφαρμογή του οδικού χάρτη με διάφορες δικαιολογίες», προσέθεσε.

Η Τουρκία ζητούσε επίμονα από τις ΗΠΑ να δημιουργηθεί «ζώνη ασφαλείας» βάθους 30-40 χλμ., παράλληλα προς τα σύνορά της ώστε να απομακρυνθούν οι μαχητές της YPG. Απειλούσε μάλιστα ότι, αν δεν συναινούσαν οι ΗΠΑ, τότε ο τουρκικός στρατός θα επενέβαινε για τρίτη φορά από το 2016 μονομερώς στον συριακό Βορρά. Η συμφωνία που επετεύχθη την Τετάρτη στην Αγκυρα, ύστερα από τρεις ημέρες διαπραγματεύσεων μεταξύ στρατιωτικών αξιωματούχων των δύο χωρών, απέτρεψε προς το παρόν αυτό το ενδεχόμενο. Ωστόσο, για μία ακόμη φορά «ο διάβολος κρύβεται πίσω από τις λεπτομέρειες» που έμειναν στο σκοτάδι από τις επίσημες ανακοινώσεις των δύο πλευρών. Στο κοινό ανακοινωθέν δεν διευκρινίζεται ούτε το βάθος της ζώνης ούτε το ποιος ακριβώς θα την ελέγχει –δύο ζητήματα στα οποία ΗΠΑ και Τουρκία είχαν μέχρι προχθές αγεφύρωτες αντιθέσεις–, ούτε γίνεται σαφές αν οι Κούρδοι μαχητές θα μείνουν στην περιοχή.

Πάντως, το συριακό υπουργείο Εξωτερικών καταδίκασε την αμερικανοτουρκική συμφωνία ως «βάναυση παραβίαση» της συριακής κυριαρχίας και κάλεσε τους Κούρδους να αλλάξουν στρατόπεδο. Από την πλευρά του, ο Κούρδος ηγέτης Αλντάρ Χαλίλ εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη συμφωνία, που απέτρεψε προσωρινά μια τουρκική εισβολή, αλλά επιφυλάχθηκε να πάρει οριστική θέση «με βάση τις λεπτομέρειες και τα γεγονότα».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή