ΚΟΣΜΟΣ

Προς κατάρρευση η ιταλική κυβέρνηση λόγω διαφωνιών

pros-katarreysi-i-italiki-kyvernisi-logo-diafonion-2332144

ΡΩΜΗ. Την κατάρρευση της κυβέρνησης συνασπισμού προανήγγειλε το ακροδεξιό κόμμα της Λέγκας του Βορρά του Ματέο Σαλβίνι, εξαιτίας των μεγάλων διαφορών που το χωρίζουν από τους κυβερνητικούς του εταίρους του Κινήματος των 5 Αστέρων.

«Κάθε ημέρα που περνάει είναι μία χαμένη ημέρα. Για εμάς η μόνη εναλλακτική είναι η σημερινή κυβέρνηση να δώσει την ευκαιρία στους Ιταλούς να αποφασίσουν στην κάλπη», ανέφερε σε χθεσινή ανακοίνωσή της η Λέγκα, κάνοντας λόγο για τη διάσταση απόψεων μεταξύ του κόμματος του Σαλβίνι και του λαϊκιστικού κινήματος των 5 Αστέρων για θέματα όπως αυτά των υποδομών, της φορολογίας, της Δικαιοσύνης και των σχέσεων με την Ευρωπαϊκή Ενωση.

Από την πλευρά του, ο Ιταλός αναπληρωτής πρωθυπουργός Λουίτζι ντι Μάιο δήλωσε πως το Κίνημα των 5 Αστέρων δεν φοβάται το ενδεχόμενο νέων εκλογών και προέβλεψε πως αργά ή γρήγορα οι Ιταλοί θα στραφούν εναντίον του Σαλβίνι λόγω της πορείας που έχει πάρει η χώρα. «Είμαστε έτοιμοι, δεν μας ενδιαφέρει καθόλου η κατοχή κυβερνητικών θέσεων και ποτέ δεν μας ενδιέφερε», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Ντι Μάιο σε συνέντευξη Τύπου το βράδυ της Πέμπτης.
Επικριτές του Σαλβίνι κατηγορούν τον φιλόδοξο αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και υπουργό Εσωτερικών ότι εκμεταλλεύεται τη δημοσκοπική κατάρρευση των κυβερνητικών του εταίρων για να οδηγήσει τη χώρα σε πρόωρες εκλογές, τις οποίες η Λέγκα αναμένεται να κερδίσει με σημαντική διαφορά.

Η Λέγκα διαθέτει αυτή τη στιγμή 40% της πρόθεσης ψήφου, σύμφωνα με δημοσκοπήσεις, παρότι η κυβέρνηση συνασπισμού δεν έχει να εμφανίσει παρά ελάχιστο έργο. Η ανικανότητα της ηγεσίας του Κινήματος των 5 Αστέρων, όμως, και η διάλυση της κεντροδεξιάς αντιπολίτευσης εγγυώνται ότι η Λέγκα θα καταλάβει την εξουσία σε περίπτωση εκλογών.

Ακόμη και στην ιστορικά αριστερή Εμίλια-Ρομάνια, οι προγραμματισμένες για το φθινόπωρο έκτακτες τοπικές εκλογές αναμένεται να αναδείξουν υποψηφίους της Λέγκας, απειλώντας με υπαρξιακή κρίση το Δημοκρατικό Κόμμα. Ο Σαλβίνι έχει συνειδητοποιήσει ότι πρέπει να αποστασιοποιηθεί από τους κυβερνητικούς του εταίρους. Οι σφυγμομετρήσεις εμφανίζουν μάλιστα τη Λέγκα ως ικανή να σχηματίσει ιδεολογικά φιλική κυβέρνηση με το μικρό ακροδεξιό κόμμα Ιταλοί Αδελφοί, στο οποίο συμμετέχει ο δισέγγονος του Μπενίτο Μουσολίνι, Γάιος Καίσαρας. Η προοπτική αυτή ανησυχεί τις Βρυξέλλες, όπως αποδεικνύει και η έκτακτη επίσκεψη της επερχόμενης προέδρου της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στη Ρώμη, για να παρουσιάσει το νέο μεταναστευτικό σύμφωνο και τη μεταρρύθμιση της συνθήκης του Δουβλίνου.