Βρετανία: Ψήφος εμπιστοσύνης ή εκλογές

Βρετανία: Ψήφος εμπιστοσύνης ή εκλογές

2' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε εκλογές, μερικές ημέρες μετά την έξοδο της Βρετανίας από την Ε.Ε. θα προσφύγει ο πρωθυπουργός της χώρας, Μπόρις Τζόνσον, σε περίπτωση που χάσει μια πιθανή ψήφο εμπιστοσύνης από το Κοινοβούλιο του Γουεστμίνστερ, σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας Financial Times που επικαλείται ανώτατους συμβούλους του. Το ρεπορτάζ αναφέρει πως οι βοηθοί του πρωθυπουργικού γραφείου αναμένουν τη διαδικασία ψηφοφορίας εμπιστοσύνης αμέσως μετά τη λήξη του θερινού διαλείμματος και την επιστροφή των βουλευτών στο Κοινοβούλιο. «Δεν μπορούμε να σταματήσουμε την πίεση για εκλογές, ωστόσο μπορούμε να ελέγξουμε το χρονοδιάγραμμά τους και να τοποθετήσουμε την ημερομηνία διεξαγωγής τους μετά τις 31 Οκτωβρίου» ανέφερε στη βρετανική εφημερίδα ανώτατο στέλεχος της Ντάουνινγκ Στριτ, υπό την προϋπόθεση της ανωνυμίας, ενώ ένας άλλος στενός βοηθός του Τζόνσον δεν αρνήθηκε το σενάριο διεξαγωγής εκλογές τις πρώτες μέρες του Νοεμβρίου.

Οι επόμενες εθνικές εκλογές στο Ηνωμένο Βασίλειο είναι προγραμματισμένες για το 2022, ωστόσο το σενάριο πρόωρων εκλογών είναι πιθανό σε περίπτωση που το προτιμήσει η πλειοψηφία των 650 βουλευτών του βρετανικού Κοινοβουλίου. Παρότι υπάρχουν διάφοροι νομικοί περιορισμοί που προσδιορίζουν την ελάχιστη περίοδο για την πραγματοποίηση εκλογών, αφού η κυβέρνηση χάσει μια ψήφο εμπιστοσύνης, δεν υπάρχει κάποιος κανονισμός για το μέγιστο χρονικό διάστημα μέχρι την πραγματοποίησή τους. Κατ’ επέκταση η Βιβλιοθήκη της Βουλής των Κοινοτήτων, δηλαδή η βρετανική αρχή υπεύθυνη για τις κοινοβουλευτικές διαδικασίες, αναφέρει πως ο εκλογικός νόμος «δίνει στον πρωθυπουργό ευρεία νομική ευελιξία σχετικά με το πότε μπορούν να διεξαχθούν εθνικές εκλογές».

Πολιτική παράκαμψης

Στο μεταξύ, ο ανώτατος σύμβουλος του Τζόνσον, Ντόμινικ Κάμινγκς έκανε έντονη νύξη σε δημοσιογράφους το βράδυ της Τετάρτης, αναφέροντας πως «ο πρωθυπουργός μας πιστεύει πως οι πολιτικοί της χώρας μας δεν μπορούν να επιλέξουν ποιες ψηφοφορίες θα σεβαστούν». Η δήλωση του Κάμινγκς αναφερόταν σε διάφορους Βρετανούς νομοθέτες οι οποίοι έχουν δεσμευθεί να αποτρέψουν το σενάριο άτακτης εξόδου της χώρας από την Ε.Ε. δίχως συμφωνία. Ο ανώτατος σύμβουλος του Βρετανού πρωθυπουργού και ο αρχιτέκτονας της εκστρατείας της εξόδου στο δημοψήφισμα του Μπρέξιτ το 2016 αποφεύγει να κάνει δημόσιους σχολιασμούς, ωστόσο οι πρόσφατες δηλώσεις του καθώς και σχόλια από στελέχη με τα οποία είχε συνεργαστεί τα τελευταία χρόνια υποδεικνύουν πως η στρατηγική του είναι μια πολιτική παράκαμψης των πολιτικών εμποδίων και σκληρής διαπραγμάτευσης. Δύο πηγές ισχυρίζονται πως η απειλή της άτακτης εξόδου είναι κομμάτι του σχεδίου του Κάμινγκς να αναγκάσει την Ε.Ε. σε συμβιβασμό και να αποδώσει την ευθύνη στο μπλοκ σε περίπτωση μη επίτευξης συμφωνίας.

Στο μεταξύ, ο σκιώδης υπουργός Οικονομικών Τζον Μακντόνελ σχολίασε το βράδυ της Τετάρτης πως αν ο Μπόρις Τζόνσον έχανε μια πρόταση μομφής, τότε θα έβαζε τον Τζέρεμι Κόρμπιν «σε ένα ταξί κατευθείαν για το παλάτι» ώστε να ζητήσει εντολή σχηματισμού κυβέρνησης από τη βασίλισσα. Πρόκειται για ακόμα ένα σενάριο που σύρει την πολιτικά ουδέτερη βασίλισσα Ελισάβετ στο επίκεντρο των πολιτικών εξελίξεων, καθώς δυνητικά θα μπορούσε να επιλέξει ποιος επίδοξος πρωθυπουργός θα δικαιούται να σχηματίσει νέα κυβέρνηση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή