Γερμανία: Σύμβουλοι και δαπάνες για Φον ντερ Λάιεν

Γερμανία: Σύμβουλοι και δαπάνες για Φον ντερ Λάιεν

1' 5" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΕΡΟΛΙΝΟ. Το ποσόν των 155 εκατ. ευρώ δαπάνησε το υπουργείο Αμυνας της Γερμανίας μεταξύ Ιανουαρίου και Ιουνίου 2019 σε εξωτερικούς συμβούλους και υπηρεσίες υποστήριξης, σύμφωνα με στοιχεία που ζήτησε το κόμμα της Αριστεράς από την κυβέρνηση.

Την ίδια χρονική περίοδο, 13 άλλα γερμανικά υπουργεία είχαν δαπανήσει συνολικά 178 εκατ. ευρώ για τέτοιες υπηρεσίες.

Το υπουργείο Αμυνας, υπό την πρώην υπουργό Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, είχε βρεθεί και άλλοτε στο επίκεντρο επικρίσεων για ελλείψεις υλικών και για την πρόσληψη εξωτερικών συμβούλων, παρότι το μόνιμο πολιτικό προσωπικό του υπερβαίνει τους 20.000 εργαζομένους. Απαντώντας στις ερωτήσεις των βουλευτών της Αριστεράς, το στέλεχος του υπουργείου και μέλος του CDU Τομάς Ζίλμπερχορν είπε ότι στο ποσόν συμπεριλαμβάνεται δαπάνη ύψους 109 εκατ. ευρώ για τον εκσυγχρονισμό των ηλεκτρονικών συστημάτων του στρατού από την κρατική εταιρεία BWI.

Η εταιρεία ιδρύθηκε το 2007 και προσφέρει ηλεκτρονική υποστήριξη αποκλειστικά στον στρατό σε 1.200 τοποθεσίες σε όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένων και των γερμανικών στρατευμάτων στο Κόσοβο στο πλαίσιο της ειρηνευτικής αποστολής του ΝΑΤΟ στην πρώην σερβική επαρχία.

Στην αγόρευσή του, ο βουλευτής της Αριστεράς Ματίας Χεν είπε: «Η κ. Φον ντερ Λάιεν μετέτρεψε το υπουργείο Αμυνας και τον στρατό σε Ελντοράντο για εξωτερικούς συμβούλους. Το ερώτημα τώρα είναι εάν η νέα υπουργός και προσωπική επιλογή της κ. Μέρκελ, Ανεγκρετ Κραμπ-Καρενμπάουερ, θα στείλει σπίτι τους τους επίδοξους και παμφάγους χρυσωρύχους».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή