Βότκα Αtomik από τη ζώνη αποκλεισμού του Τσερνόμπιλ

Βότκα Αtomik από τη ζώνη αποκλεισμού του Τσερνόμπιλ

1' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Υπάρχει μόνο ένα μπουκάλι και όταν το κρατάω τα χέρια μου τρέμουν», εξηγεί ο καθηγητής Τζιμ Σμιθ, ανασηκώνοντας μία φιάλη βότκα Αtomik. Τι το ιδιαίτερο έχει; Αυτή η σπιτική βότκα έχει παραχθεί από σιτηρά και νερό προερχόμενα από τη ζώνη αποκλεισμού του Τσερνόμπιλ. Πρόκειται για το πρώτο εμπορικό αγαθό που προέρχεται από την εγκαταλελειμμένη ζώνη γύρω από τον κατεστραμμένο πυρηνικό αντιδραστήρα. Η ομάδα του πανεπιστημίου του Πόρτσμουθ, που είναι και ο παραγωγός του αλκοολούχου ποτού, ξεκίνησε καλλιεργώντας σίκαλη σε ένα αγρόκτημα μέσα στη ζώνη αποκλεισμού.

Η ομάδα των επιστημόνων του Πανεπιστημίου του Πόρτσμουθ επί χρόνια εργαζόταν στη ζώνη αποκλεισμού, μελετώντας την εξέλιξη των εδαφών μετά το καταστροφικό πυρηνικό δυστύχημα του 1986.

Ο καθηγητής Σμιθ επισημαίνει ότι η βότκα Atomik δεν είναι πιο ραδιενεργή από οποιαδήποτε άλλη, καθώς κατά τη διαδικασία απόσταξης, όλα τα επικίνδυνα υλικά απομακρύνθηκαν. Αλλωστε, οι ερευνητές έδωσαν τη βότκα προς ανάλυση στο πανεπιστήμιο και διαπιστώθηκε ότι δεν είχε ούτε ίχνος ραδιενέργειας. Ετσι οι επιστήμονες μαζί με κάποιους Ουκρανούς συναδέλφους τους αποφάσισαν να συστήσουν την Chernobyl Spirit Company.

Οι ερευνητές επέλεξαν να παρασκευάσουν βότκα γιατί είναι ένα καθαρό αποσταγμένο προϊόν που μπορεί να κατασκευαστεί από ραδιενεργή σίκαλη, αλλά δεν στοχεύουν μόνο στην παρασκευή ενός οινοπνευματώδους ποτού που θα είναι μοναδικό. Στόχος τους είναι να βοηθήσουν τις κοινότητες της περιοχής, που εξακολουθούν να πλήττονται από την καταστροφή, παρότι το περιβάλλον φαίνεται να έχει αποκατασταθεί. «Οι άνθρωποι εδώ δεν έχουν καλή διατροφή, περίθαλψη, εργασία ή επενδύσεις» επισημαίνει ο Βρετανός καθηγητής. Στόχος του είναι η παρασκευή 500 φιαλών βότκας που θα πωλούνται στους τουρίστες που επισκέπτονται τη ζώνη αποκλεισμού.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή