ΚΟΣΜΟΣ

Ο Μπολσονάρου διορίζει τον γιο του πρεσβευτή στην Ουάσινκτον

o-mpolsonaroy-diorizei-ton-gio-toy-presveyti-stin-oyasinkton-2332288

Ο πρόεδρος της Βραζιλίας Ζαϊχ Μπολσονάρου επιβεβαίωσε σήμερα πως οι Ηνωμένες Πολιτείες έδωσαν επίσημα τη συγκατάθεσή τους για τον διορισμό του γιου του Εντουάρντου ως πρεσβευτή στην Ουάσινγκτον.

«Είμαι πολύ ευτυχισμένος και είμαι βέβαιος ότι οι φιλικοί και εμπορικοί δεσμοί θα ενισχυθούν χάρη στον Εντουάρντου», δήλωσε ο αρχηγός του κράτους σε μια αυτοσχέδια συνέντευξη Τύπου εξερχόμενος του προεδρικού μεγάρου Αλβοράντα στην Μπραζίλια.

Η Βραζιλία έλαβε από τις αμερικανικές αρχές μια «συγκατάθεση», ένα είδος προαπαιτούμενης άδειας που επιτρέπει τώρα στον πρόεδρο της Βραζιλίας να διορίσει επίσημα πρεσβευτή τον 35χρονο γιο του.

Όμως για να αποκτήσει αυτό το περίβλεπτο πόστο ο Εντουάρντου Μπολσονάρου, που είναι σήμερα βουλευτής, ο διορισμός του θα πρέπει να εγκριθεί από τη Γερουσία.

«Δεν πιεζόμαστε (να στείλουμε τον διορισμό στη Γερουσία), είμαστε ήρεμοι», δήλωσε ο αρχηγός του κράτους, ο οποίος είχε δηλώσει την περασμένη εβδομάδα ότι έχει «τη βεβαιότητα» πως η Άνω Βουλή θα υποδεχθεί ευνοϊκά τον διορισμό αυτό.

Ο πρόεδρος Μπολσονάρου αποκάλυψε επίσης πως ο Αμερικανός ομόλογός του Ντόναλντ Τραμπ είχε στείλει μια «προσωπική, χειρόγραφη» επιστολή εγκρίνοντας τον διορισμό του Εντουάρντου Μπολσονάρου.

Στις 30 Ιουλίου, ο Τραμπ είχε πει ότι η εγκατάσταση στην Ουάσινγκτον του γιου του προέδρου Μπολσονάρου θα ήταν «ένας πολύ καλός διορισμός», χαρακτηρίζοντας τον τελευταίο «αξιόλογο».

«Δεν θεωρώ ότι κάτι τέτοιο θα ήταν νεποτισμός», είχε προσθέσει ο Αμερικανός πρόεδρος, ο οποίος έχει αναθέσει στην κόρη του Ιβάνκα και στον γαμπρό του Τζάρεντ Κούσνερ καθήκοντα συμβούλων.

Ο Εντουάρντου Μπολσονάρου υπεραμύνθηκε στα μέσα Ιουλίου της καταλληλότητάς του για τη θέση αυτή, αφού δέχθηκε πολυάριθμες επικρίσεις.

«Ήδη συμμετείχα σε ανταλλαγές, έχω ψήσει χάμπουργκερ» στις Ηνωμένες Πολιτείες, είχε δηλώσει στους δημοσιογράφους.

Πτυχιούχος Νομικής, συμμετείχε το 2004-2005 στις Ηνωμένες Πολιτείες σε ένα πρόγραμμα ανταλλαγών με τον τίτλο “Work experience” (Εργασιακή Εμπειρία), σύμφωνα με το βιογραφικό του σημείωμα που έχει αναρτηθεί στον ιστότοπο της Βουλής των Αντιπροσώπων.

Ο βουλευτής, που έχει έναν ρόλο ενδιάμεσου ανάμεσα στην κυβέρνηση του πατέρα του και τους εκπροσώπους της παγκόσμιας νεοφιλελεύθερης παράταξης, είχε αποκαλύψει τον Μάρτιο στο Twitter ότι όταν ήταν νέος είχε εργαστεί «κάνοντας τη λάντζα με Μεξικανούς και Περουβιάνους σε μια κουζίνα περικυκλωμένη από το χιόνι στο Μέιν και το Κολοράντο».

Ο Εντουάρντου Μπολσονάρου ήταν ο μοναδικός Βραζιλιάνος εκπρόσωπος που συμμετείχε τον Μάρτιο μαζί με τον πατέρα ρου σε μια ιδιωτική συνάντηση με τον Ντόναλντ Τραμπ στο Οβάλ Γραφείο του Λευκού Οίκου∙ ακόμη και ο Βραζιλιάνος υπουργός Εξωτερικών, Ερνέστου Αραούζου, είχε φύγει για ταξίδι.