Με τον φόβο της επόμενης πολύνεκρης ένοπλης επίθεσης ζουν οι Αμερικανοί

Με τον φόβο της επόμενης πολύνεκρης ένοπλης επίθεσης ζουν οι Αμερικανοί

1' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Eνώ η χώρα παραμένει συγκλονισμένη από τις πολύνεκρες ένοπλες επιθέσεις στην Καλιφόρνια, στο Τέξας και το Οχάιο  τον περασμένο μήνα με συνολικά 36 νεκρούς, δημοσκόπηση που διενήργησε το Reuters/Ipsos και δημοσιεύτηκε σήμερα αποκαλύπτει ότι σχεδόν οι μισοί Αμερικανοί πολίτες αναμένουν ότι θα συμβεί σύντομα ένα νέο μακελειό στις ΗΠΑ.

Η δημοσκόπηση, που διεξήχθη το διάστημα 7-8 Αυγούστου, καταδεικνύει ότι το 78% των Αμερικανών θεωρεί πως είναι πιθανό μια πολύνεκρη ένοπλη επίθεση να διαπραχθεί τους επόμενους τρεις μήνες, με το 49% των ερωτηθέντων να δηλώνει πως είναι «πολύ πιθανό».

Στον αντίποδα, ένα ποσοστό 10% κρίνει πως μια ένοπλη επίθεση με πολλά θύματα είναι απίθανο να συμβεί στους επόμενους τρεις μήνες και οι υπόλοιποι συμμετέχοντες λένε ότι δεν γνωρίζουν.

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, το 69% των ενήλικων Αμερικανών τάσσεται υπέρ των «αυστηρών» ή «μέτριων» περιορισμών στην οπλοκατοχή.

Η έρευνα καταδεικνύει, επίσης, ότι το 50% των Αμερικανών, περιλαμβανομένων των 2/3 των Δημοκρατικών και του 1/3 των Ρεπουμπλικάνων, πιστεύει ότι «ο τρόπος με τον οποίο μιλούν οι άνθρωποι για τη μετανάστευση ενθαρρύνει τις πράξεις βίας».

Η πλειονότητα των ενήλικων Αμερικανών θεωρεί ότι οι «τυχαίες βίαιες ενέργειες», μεταξύ αυτών οι μαζικές δολοφονίες, αποτελούν τη μεγαλύτερη απειλή για την ασφάλειά τους, ενώ ένας στους τέσσερις αντιλαμβάνεται την πολιτικά ή θρησκευτικά υποκινούμενη εγχώρια τρομοκρατία ως τη μεγαλύτερη απειλή για την ασφάλειά του. Ένας στους έξι ανέφερε την ξένη τρομοκρατία.

Οι ερωτηθέντες παραθέτουν την ψυχική υγεία, τον ρατσισμό με τη μισαλλοδοξία και την εύκολη πρόσβαση στα όπλα ως τους τρεις παράγοντες που ευθύνονται για τα περιστατικά μαζικών δολοφονιών στις ΗΠΑ, ενώ μονάχα ένας στους έξι δηλώνει ότι ευθύνονται τα βιντεοπαιχνίδια.

Η δημοσκόπηση των το Reuters/Ipsos διεξήχθη διαδικτυακά στις ΗΠΑ, με τη συμμετοχή 1.116 ενηλίκων και ποσοστό σφάλματος στο συν/πλην 3%.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή