Ουδείς μιλάει εξ ονόματος των ΗΠΑ, λέει ο Τραμπ

Ουδείς μιλάει εξ ονόματος των ΗΠΑ, λέει ο Τραμπ

1' 18" χρόνος ανάγνωσης

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. «Συγκεχυμένα σημάδια» στέλνει, σύμφωνα με τον Ντόναλντ Τραμπ, ο Γάλλος πρόεδρος Μακρόν στο Ιράν. «Ξέρω ότι ο Εμανουέλ έχει καλή πρόθεση, όπως και όλοι οι εμπλεκόμενοι, αλλά ουδείς μιλάει εξ ονόματος των ΗΠΑ. Κανείς δεν δικαιούται να μας εκπροσωπεί με κανέναν τρόπο! Το Ιράν αντιμετωπίζει σοβαρά οικονομικά προβλήματα. Θέλουν διακαώς να μιλήσουν με τις ΗΠΑ, αλλά δέχονται συγκεχυμένα μηνύματα από όλους όσοι εμφανίζονται να μας εκπροσωπούν, όπως ο Γάλλος πρόεδρος Μακρόν», έγραψε ο πρόεδρος Τραμπ σε μήνυμά του στο Twitter.

Τα μηνύματα του Τραμπ δημοσιεύθηκαν μετά την αποκάλυψη ότι ο Ιρανός πρόεδρος Χασάν Ροχανί επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον Μακρόν τις τελευταίες εβδομάδες, αναζητώντας τρόπους αποκλιμάκωσης της έντασης με την Ουάσιγκτον. Την Τετάρτη, Γάλλος διπλωμάτης διέψευσε δημοσιεύματα, τα οποία εμφάνιζαν τον Ροχανί να αρνείται πρόταση του Τραμπ για συνάντηση του Ιρανού προέδρου με τον Ντόναλντ Τραμπ στο παρασκήνιο της συνόδου του G7 στη Γαλλία στα τέλη του μήνα. Ο Ροχανί δεν έχει προσκληθεί στη σύνοδο των ηγετών του G7.

Ο Ιρανός πρόεδρος είχε τηλεφωνική συνομιλία με τον Γάλλο ομόλογό του την Τρίτη 6 Αυγούστου, με τους δύο ηγέτες να συζητούν τις αμερικανικές κυρώσεις κατά του Ιράν, σύμφωνα με την ιστοσελίδα του αμερικανικού ραδιοσταθμού RFE. Ανακοίνωση του γραφείου του προέδρου Ροχανί ανέφερε ότι ο Ιρανός πρόεδρος είπε στον Μακρόν ότι «την ώρα που το Ιράν προσπαθεί να περιορίσει την ένταση στην περιοχή, δημιουργώντας τις συνθήκες για μόνιμη ειρηνική συνύπαρξη, παρατηρούμε τις προκλητικές ενέργειες των Αμερικανών». Η Ουάσιγκτον επέβαλε την περασμένη εβδομάδα κυρώσεις εναντίον του Ιρανού υπουργού Εξωτερικών Μοχάμαντ Τζαβάντ Ζαρίφ, υποστηρίζοντας ότι είναι «απολογητής» των παράνομων ενεργειών της Ισλαμικής Δημοκρατίας.