Θα φύγουν οι Αμερικανοί από τη Γερμανία;

Θα φύγουν οι Αμερικανοί από τη Γερμανία;

1' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στους 15 μήνες που βρίσκεται στο Βερολίνο, εκπροσωπώντας τις Ηνωμένες Πολιτείες, ο Ρίτσαρντ Γκρενέλ έχει προκαλέσει κατ’ επανάληψη την κοινή γνώμη της χώρας που τον φιλοξενεί. Με το που ανέλαβε καθήκοντα πρέσβη, απαίτησε από τις γερμανικές επιχειρήσεις να φύγουν αμέσως από το Ιράν, απειλώντας με αντίποινα. Στη συνέχεια καυτηρίασε τη γερμανική κυβέρνηση για την κατασκευή του αγωγού μεταφοράς ρωσικού φυσικού αερίου NordStream 2 και για την πολιτική της στο μεταναστευτικό, ενώ δεν δίστασε να ταχθεί υπέρ της ενίσχυσης των εθνικιστικών, δεξιών δυνάμεων στην Ευρώπη, παραβιάζοντας κάθε έννοια διπλωματικού πρωτοκόλλου. Οχι απροσδόκητα, επιφανείς πολιτικοί από όλες τις πτέρυγες ζήτησαν την αποπομπή του.

Χθες ο Αμερικανός πρεσβευτής έριξε και άλλο λάδι στη φωτιά, θίγοντας ένα άλλο προσφιλές στον πρόεδρο Τραμπ ζήτημα: τις χαμηλές, κατά τη γνώμη των ΗΠΑ, στρατιωτικές δαπάνες της Γερμανίας. «Είναι πραγματικά προσβλητικό να περιμένει κανείς ότι ο Αμερικανός φορολογούμενος θα εξακολουθήσει να πληρώνει για περισσότερους από 50.000 στρατιώτες στη Γερμανία, αλλά οι Γερμανοί θα χρησιμοποιούν το εμπορικό τους πλεόνασμα για εσωτερικούς σκοπούς», δήλωσε ο Γκρενέλ στο Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων. Στην ίδια συνέντευξη, συμφώνησε με την πρέσβειρα της χώρας του στη Βαρσοβία, Τζορτζέτ Μποσμπέικερ, η οποία πρόσφατα δήλωσε ότι θα καλωσόριζε τη μεταφορά της αμερικανικής στρατιωτικής δύναμης από τη Γερμανία στην Πολωνία. Το ενδεχόμενο αυτό τέθηκε επί τάπητος από τον ίδιο τον πρόεδρο Τραμπ κατά την πρόσφατη επίσκεψη του Πολωνού ομολόγου του Αντρέι Ντούντα στην Ουάσιγκτον.

Πρόβλημα με την αμερικανική πρεσβεία έχει και η Ρωσία. Το υπουργείο Εξωτερικών κάλεσε ανώτατο Αμερικανό διπλωμάτη προκειμένου να διαμαρτυρηθεί για την ανάρτηση, στην ιστοσελίδα της πρεσβείας, χάρτη στον οποίο σημειώνονταν τα σημεία των διαδηλώσεων που οργάνωναν ομάδες της ρωσικής αντιπολίτευσης κατά της κυβέρνησης, στις 3 Αυγούστου. Οι διαδηλώσεις αφορούσαν τον αποκλεισμό υποψηφίων από τις τοπικές εκλογές που θα γίνουν στη Μόσχα τον επόμενο μήνα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή