ΚΟΣΜΟΣ

Τι φταίει για το μπλακ άουτ στη Βρετανία

ti-ftaiei-gia-to-mplak-aoyt-sti-vretania-2332414

Η μεγαλύτερη και ευρύτερη διακοπή ρεύματος των τελευταίων χρόνων προκάλεσε σοβαρά προβλήματα στο σιδηροδρομικό δίκτυο με επιβάτες παγιδευμένους επί ώρες στα ακινητοποιημένα τρένα. Η ηλεκτροδότηση 900.000 χιλιάδων πελατών αποκαταστάθηκε, ωστόσο το σιδηροδρομικό δίκτυο εξακολουθεί να είναι προβληματικό με ακυρώσεις και καθυστερήσεις δρομολογίων.

Η εκτεταμένη διακοπή ρεύματος σε περιοχές της Νοτιοδυτικής, Νοτιοανατολικής, Βόρειοaνατολικής Αγγλίας και της Ουαλίας οφείλεται στην ταυτόχρονη βλάβη σε δύο υποσταθμούς παραγωγής ηλεκτρικού. Ο ένας λειτουργεί με πετρέλαιο και βρίσκεται στο Bedfordshire, βορείως του Λονδίνου, ο άλλος στην θαλάσσια περιοχή ανοιχτά του Yorkshire, όπου λειτουργεί μονάδα ανεμογεννητριών.

Σπάνιο φαινόμενο αλλά….

Οι δύο ταυτόχρονες βλάβες σημειώθηκαν στις πέντε το απόγευμα της Παρασκευής και αποκαταστάθηκαν μια ώρα μετά. Παρόλα αυτά προκάλεσαν χάος στα σιδηροδρομικά δίκτυα, σε επιχειρήσεις ακόμα και νοσοκομεία που αναγκάστηκαν να ενεργοποιήσουν τις δικές τους γεννήτριες.

Ο σταθμός του King Cross που φιλοξενεί όλα τα δρομολόγια προς βόρεια Αγγλία και Σκωτία, άρχισε να λειτουργεί αργά την Παρασκευή το βράδυ μετά από πολύωρο κλείσιμο ενώ εκατοντάδες επιβάτες εξακολουθούν να παραμένουν αποκλεισμένοι στο Λονδίνο.

«Εξαιρετικά σπάνιο φαινόμενο» αποκάλεσε την ταυτόχρονη βλάβη σε δύο σημαντικούς υποσταθμούς παραγωγής, εκπρόσωπος της Κρατικής Εταιρείας Διανομής Ηλεκτρικού Ρεύματος. «Σπάνιο φαινόμενο» που ωστόσο προκάλεσε χάος στο ένα τέταρτο της χώρας.