Στη θεωρία της «υπεροχής της λευκής φυλής» η ρίζα του προβλήματος

Στη θεωρία της «υπεροχής της λευκής φυλής» η ρίζα του προβλήματος

3' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αν ένας από τους δύο δράστες των πολύνεκρων επιθέσεων του περασμένου Σαββατοκύριακου είχε ασπαστεί την ιδεολογία του εξτρεμιστικού Ισλάμ, η αμερικανική κυβέρνηση και οι διεθνείς σύμμαχοί της θα είχαν κινητοποιήσει χωρίς καθυστέρηση όλο το οπλοστάσιό τους. Η τρομερή δύναμη του αμερικανικού κράτους θα εργαζόταν ακούραστα για να στερήσει στο εξής τους τρομοκράτες από κάθε πρόσβαση σε όπλα, χρήματα και φόρουμ επικοινωνίας που διαδίδουν τις ιδέες τους. Πληροφοριοδότες θα διείσδυαν στο κίνημά τους και οι χρηματοδότες τους θα υφίσταντο κυρώσεις. Οι τόποι λατρείας της θρησκείας τους θα βρίσκονταν υπό επιτήρηση. Oσοι βοηθούσαν ή προσέφεραν καταφύγιο στους τρομοκράτες θα διώκονταν ποινικά. Το κράτος θα διοργάνωνε εκπαιδευτικά προγράμματα για την απομάκρυνση πρώην οπαδών τους από τον ριζοσπαστισμό. Κάποιοι πολιτικοί θα τραβούσαν τόσο πολύ το σκοινί ώστε να ζητήσουν την καθολική απαγόρευση εισόδου μουσουλμάνων στις ΗΠΑ «μέχρις ότου οι εκπρόσωποι του έθνους μας καταλάβουν τι στο διάβολο συμβαίνει εδώ πέρα».

Ακόμη και ένας επιφανειακός παρατηρητής των πραγμάτων σήμερα μπορεί να αντιληφθεί τι ακριβώς συμβαίνει. Ο κόσμος μας και ιδιαίτερα η Δύση αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα με τη λευκή, εθνικιστική τρομοκρατία, ένα πρόβλημα που εδώ και πολύ καιρό αγνοούμε ή υποτιμάμε. Οπως δήλωσε ο τότε πρόεδρος Τζορτζ Μπους μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001, οφείλουμε να είμαστε μια χώρα που «επαγρυπνεί για τους κινδύνους και είναι έτοιμη να υπερασπιστεί την ελευθερία. Η οδύνη μετατράπηκε σε οργή και η οργή σε αποφασιστικότητα».

Οι τρομοκρατικές επιθέσεις του λευκού εθνικισμού είναι τοπικές, αλλά η ιδεολογία που τις υποστηρίζει είναι παγκόσμια. Το περασμένο Σάββατο, ο τρομοκράτης που έγραψε ότι η «εισβολή των ισπανόφωνων στο Τέξας» εκτόπιζε τους λευκούς Αμερικανούς από τη χώρα τους, άνοιξε πυρ σε ένα πολυκατάστημα του Ελ Πάσο. Στο μανιφέστο του, ο δράστης έγραψε ότι εμπνεύστηκε από την τρομοκρατική επίθεση ενός άλλου λευκού εθνικιστή σε τζαμί του Κράισττσερτς της Νέας Ζηλανδίας, που στοίχισε τη ζωή 51 ανθρώπων.

Τον Απρίλιο, ένας άλλος τρομοκράτης που άνοιξε πυρ σε συναγωγή του Πόγουεϊ, στην Καλιφόρνια, είχε αναφερθεί και αυτός στο μανιφέστο του τρομοκράτη του Κράισττσερτς και ανέφερε ότι εμπνεύστηκε από ανάλογη, πολύνεκρη επίθεση στη συναγωγή του Πίτσμπουργκ, το περασμένο φθινόπωρο. Από την πλευρά του, ο δράστης του Κράισττσερτς έγραψε ότι εμπνεύστηκε από το μακελειό που προκάλεσαν λευκοί ακροδεξιοί στη Νορβηγία, στις ΗΠΑ, στην Ιταλία, στη Σουηδία και στη Βρετανία.

Ερευνα των New York Times πριν από λίγους μήνες έδειξε ότι τουλάχιστον το ένα τρίτο των εξτρεμιστών, που προχώρησαν σε μαζικές δολοφονίες μετά το 2011, εμπνεύστηκε από παρόμοιες επιθέσεις και εξέφρασε τον θαυμασμό για τους δράστες ή μιμήθηκε τις πρακτικές τους.

Με άλλα λόγια, η «υπεροχή της λευκής φυλής» είναι μια βίαιη, διεθνής ιδεολογία με τις ανάλογες διασυνδέσεις. Οι οπαδοί της επικοινωνούν μέσω διαδικτυακών φόρουμ διατηρώντας την ανωνυμία τους, διαδίδοντας τις ιδέες τους, σχεδιάζοντας επιθέσεις και εγκωμιάζοντας τρομοκρατικές ενέργειες. Διαδικτυακές πλατφόρμες όπως το 4chan και το 8chan, έχουν γίνει κέντρα της λευκής τρομοκρατίας. Οι χρήστες μοιράζονται φασιστικές φαντασιώσεις, ναζιστική προπαγάνδα και ψευδοεπιστημονικά κείμενα γύρω από τα φυλετικά ζητήματα, τους δείκτες νοημοσύνης και τις θεωρίες αντικατάστασης της λευκής φυλής.

Δεν πρόκειται για κάτι εντελώς καινούργιο. Μία από τις πρώτες πλατφόρμες αυτού του είδους, το Stormfront, δημιουργήθηκε από τον Ντον Μπλακ το 1996. Η νεοναζιστική ιστοσελίδα Daily Stormer διέδιδε ρατσιστικές απόψεις για πολλά χρόνια.

Κλιμάκωση

Ωστόσο, τους τελευταίους μήνες υπάρχει μια κλιμάκωση. Ανώνυμοι χρήστες της πλατφόρμας 8chan καλούσαν σε πράξεις λευκής τρομοκρατίας. Μετά  τη σφαγή του Κράισττσερτς, αρκετοί ανέβασαν μανιφέστα και καλούσαν σε ανάλογες επιθέσεις στις ΗΠΑ. Ορισμένοι έδιναν πρακτικές συνταγές για το πώς μπορεί να μεγιστοποιηθεί ο αριθμός των θυμάτων. Η ανωνυμία των χρηστών δυσκολεύει τον εντοπισμό τους και συχνά τα όρια ανάμεσα στους πραγματικούς επίδοξους τρομοκράτες και τους φαρσέρ είναι δυσδιάκριτα. Μόλις πρόσφατα το FBI αναγνώρισε τους μέχρι πρότινος περιθωριακούς οπαδούς θεωριών συνωμοσίας με ρατσιστικές, ακροδεξιές τάσεις ως τρομοκρατική απειλή.

Αλλά και οι εταιρείες που κυριαρχούν στο Διαδίκτυο δεν στάθηκαν στο ύψος των περιστάσεων. Το Facebook και το Twitter πήραν δυναμικά μέτρα για να εξαλείψουν δεκάδες εκατομμύρια αναρτήσεων του Ισλαμικού Κράτους και της Αλ Κάιντα, αλλά δεν έκαναν το ίδιο με τους θιασώτες του λευκού εθνικισμού.

Αν και οι ρίζες του φαινομένου βρίσκονται νωρίτερα από την εποχή Τραμπ, ο Αμερικανός πρόεδρος χάρισε μια ορισμένη νομιμοποίηση στον λευκό εθνικισμό. Οι θεωρίες περί «αντικατάστασης» των λευκών Αμερικανών από τους μετανάστες επανέρχονται ξανά και ξανά σε προγράμματα του Fox News. Στο μεταξύ, τα στοιχεία του FBI μαρτυρούν ότι μετά το 2001 περισσότεροι Αμερικανοί πέθαναν από την εσωτερική τρομοκρατία παρά από εξτρεμιστές μουσουλμάνους. Παρ’ όλα αυτά, το δυναμικό της υπηρεσίας εξακολουθεί να είναι προσανατολισμένο κατά κύριο λόγο προς την εξωτερική τρομοκρατία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή