Πολιτική αστάθεια στην Ιταλία μετά την πρόταση μομφής

Πολιτική αστάθεια στην Ιταλία μετά την πρόταση μομφής

2' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΡΩΜΗ. Αύριο αναμένεται να συζητηθεί στην ιταλική Γερουσία η πρόταση μομφής που κατέθεσε η ξενοφοβική Λέγκα του Βορρά του Ματέο Σαλβίνι κατά του πρωθυπουργού της χώρας, Τζουζέπε Κόντε, σε μια προσπάθεια του ηγέτη του ακροδεξιού κόμματος να ανατρέψει την κυβέρνηση στην οποία συμμετέχει και να προκαλέσει πρόωρες εκλογές. Παρόλο που το σώμα είχε διακόψει τις εργασίες του για τις καλοκαιρινές διακοπές, ο Σαλβίνι ζήτησε να επιστρέψουν οι βουλευτές στη Ρώμη προκειμένου να πραγματοποιηθεί η κρίσιμη ψηφοφορία, με το επιχείρημα ότι πλέον η κυβέρνηση δεν μπορεί να επιτελέσει τα καθήκοντά της λόγω των συνεχών διενέξεων μεταξύ των κυβερνητικών εταίρων. «Τα πολλά όχι πλήττουν την Ιταλία αντί να τη βοηθήσουν να επιστρέψει στην ανάπτυξη. Γι’ αυτό είναι απαραίτητη η ταχεία διενέργεια εκλογών», εξήγησε ο υπουργός Εσωτερικών και επικεφαλής της Λέγκας. Ο Σαλβίνι επέλεξε να τραβήξει την πρίζα από την κυβέρνηση συνασπισμού με το Κίνημα των

Πέντε Αστέρων, αφότου οι δύο εταίροι ψήφισαν αντίθετα (η Λέγκα υπέρ, τα Πέντε Αστέρια κατά) του φιλόδοξου σχεδίου σιδηροδρομικής σύνδεσης Ιταλίας – Γαλλίας (TAV). Το ταχύτερο που θα μπορούσαν να πραγματοποιηθούν οι εκλογές είναι μέσα στον Οκτώβριο. Η αιφνίδια απόφαση του Σαλβίνι ακολούθησε μία περίοδο συγκρούσεων μεταξύ των δύο κομμάτων της κυβέρνησης και προκαλεί σοβαρούς κραδασμούς στην τρίτη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης, τη στιγμή που ετοιμαζόταν να συντάξει τον προϋπολογισμό του 2020.

O πρόεδρος της Δημοκρατίας Σέρτζο Ματαρέλα είναι ο μόνος που έχει την εξουσία να διαλύσει τη Βουλή, αλλά θα μπορούσε πρώτα να επιχειρήσει να δώσει εντολή σχηματισμού κυβέρνησης σε κάποιο άλλο σχήμα από την υπάρχουσα Βουλή, προτού καταφύγει στις κάλπες. Προχθές, ο Σαλβίνι κάλεσε τους βουλευτές να σταματήσουν τις διακοπές τους και να επιστρέψουν στην πρωτεύουσα. «Να σηκώσουν τα οπίσθιά τους και να εργαστούν», είπε με τη χαρακτηριστική του αθυροστομία. Φωτογραφιζόμενος ημίγυμνος με λουόμενους στις ιταλικές παραλίες, ο ηγέτης της Λέγκας προσπάθησε, όπως έγραψε η «Γουόλ Στριτ Τζέρναλ» στην ανταπόκρισή της, να δείξει στον μέσο Ιταλό ότι είναι σαν κι αυτόν, γυμνός με κοιλίτσα. Η πολιτική κρίση διαταράσσει τα μπάνια του λαού και η Ιταλία βρίσκεται για πρώτη φορά στη μεταπολεμική ιστορία της αντιμέτωπη με φθινοπωρινές εκλογές. «Είναι χάος», λέει η Μάρτα Μπονόρα, 21χρονη φοιτήτρια, που πιστεύει ότι η αντιμεταναστευτική πολιτική του Σαλβίνι επισκιάζει άλλα σοβαρότερα προβλήματα. «Ολα αυτά είναι αστεία. Πρόκειται για ένα ακόμη τέχνασμα του Σαλβίνι για να διατηρήσει τη δημοτικότητά του. Δεν πιστεύω ότι θα πάμε σε εκλογές, αλλά τρομοκρατούμαι στην προοπτική όσων έπονται», επισημαίνει η Ανα Σκόκια, 63 ετών. Στο μεταξύ, ο Σαλβίνι προειδοποίησε να μη γίνουν οποιοιδήποτε ελιγμοί που θα εμπόδιζαν μια επιστροφή στις κάλπες.

«Ελπίζω ότι κανένας δεν σκέπτεται να ξεγελάσει τους Ιταλούς, να κερδίσει χρόνο και να εφεύρει μια κυβέρνηση που θα είναι δημοκρατικά απαράδεκτη», δήλωσε από την πόλη Τέρμολι στις ακτές της Αδριατικής. Ο Σαλβίνι πρόσθεσε πως ανησυχεί γιατί άκουσε «παρόμοιες προσεγγίσεις» για το θέμα από το Κίνημα Πέντε Αστέρων και το αντιπολιτευόμενο Δημοκρατικό Κόμμα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή