Υπ. Δικαιοσύνης ΗΠΑ για θάνατο Έπσταϊν: «Σοβαρές παρατυπίες» στην φυλακή όπου κρατούνταν

Υπ. Δικαιοσύνης ΗΠΑ για θάνατο Έπσταϊν: «Σοβαρές παρατυπίες» στην φυλακή όπου κρατούνταν

2' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Για  «σοβαρές παρατυπίες» στην ομοσπονδιακή φυλακή στο Μανχάταν, όπου ο Τζέφρι Έπσταϊν βρέθηκε νεκρός το πρωί του Σαββάτου μέσα στο κελί του, έκανε σήμερα λόγο ο υπουργός Δικαιοσύνης των ΗΠΑ, Γουίλιαμ Μπαρ.

Το κέντρο στο οποίο κρατούνταν ο 66χρονος Έπσταϊν, το Metropolitan Correctional Center, θεωρείται ένα από τα ασφαλέστερα σωφρονιστικά ιδρύματα των ΗΠΑ .

Σύμφωνα με το FBI, ο πολυεκατομμυριούχος καταδικασμένος παιδόφιλος χρηματιστής αυτοκτόνησε δι απαγχονισμού αλλά το υπουργείο Δικαιοσύνης και πλήθος δημοσιευμάτων στον αμερικανικό Τύπο αμφισβητούν την εκδοχή αυτή, βασιζόμενα σε πληροφορίες και δηλώσεις πρώην τροφίμων και πηγών της φυλακής που κάνουν λόγο για μέτρα ασφαλείας που συνιστούν «αδύνατη» μια αυτοκτονία μέσα το Metropolitan Correctional Center, αλλά και διαδικασίες που δεν ακολουθήθηκαν τη νύχτα που πέθανε ο Έπσταϊν. 

«Τώρα μαθαίνουμε για σοβαρές παρατυπίες σε αυτή την φυλακή που απασχολούν βαθιά (την κοινή γνώμη) και απαιτούν διεξοδική έρευνα. Σας διαβεβαιώνω ότι η έρευνα θα συνεχιστεί, με στόχο οποιονδήποτε συνεργό του Έπσταϊν» δήλωσε ο Γουίλιαμ Μπαρ. 

 

Πρώην κατάδικος που εξέτισε μήνες φυλάκισης στο συγκεκριμένο σωφρονιστικό ίδρυμα, δήλωσε σε συνέντευξή του στην New York Post ότι ο Επστάιν αποκλείεται να αυτοκτόνησε, καθώς αυτό είναι αδύνατον σε αυτή τη φυλακή – στο  Metropolitan Correction Center –  λόγω των αυστηρών μέτρων ασφαλείας.

Υπ. Δικαιοσύνης ΗΠΑ για θάνατο Έπσταϊν: «Σοβαρές παρατυπίες» στην φυλακή όπου κρατούνταν-1

Σύμφωνα με την Daily Mail, που επικαλείται ανώνυμη πηγή μέσα από την φυλακή, την νύχτα που ο πέθανε ο  Έπσταϊν μέσα στο κελί του, οι φρουροί δεν ακολούθησαν την προβλεπόμενη διαδικασία ελέγχου των κρατουμένων κάθε 30 λεπτά – για τους κρατούμενος που βρίσκονται σε επιτήρηση για τον φόβο απόπειρας αυτοκτονίας, ο έλεγχος γίνεται κάθε 15 λεπτά.

Επίσης, ο Έπσταϊν ήταν μόνος του στο κελί του, παρά το γεγονός ότι ο κανονισμός επιβάλει να υπάρχουν πάντα δύο κρατούμενοι σε ένα κελί, σύμφωνα με υψηλόβαθμους αξιωματούχους του σωφρονιστικού συστήματος στην εφημερίδα New York Times. 

Δύο εβδομάδες νωρίτερα, ο 66χρονος είχε βρεθεί ξανά σχεδόν αναίσθητος στο κελί του, με τραύματα στον λαιμό και είχε τεθεί σε αυξημένη επιτήρηση για τον φόβο απόπειρας αυτοκτονίας. Την νύχτα του θανάτου του είχε βγει από το καθεστώς αυξημένης επιτήρησης, αναφέρει η Daily Mail. 

Μια άλλη πηγή δήλωσε στην εφημερίδα ότι εβδομάδες πριν από το θάνατό του, ο Έπσταϊν είχε πει στους φρουρούς και τους συγκρατούμενούς του  ότι πίστευε ότι κάποιος είχε προσπαθήσει να τον σκοτώσει.

Μόλις έγινε γνωστή το πρωί του Σαββάτου η είδηση του θανάτου του Έπσταϊν μέσα στο κελί του, το FBI  ανακοίνωσε ότι ξεκίνησε έρευνα για την «προφανή αυτοκτονία» του 66χρονου κρατούμενου.

Λίγες ώρες αργότερα, ο γενικός επιθεωρητής του υπουργείου Δικαιοσύνης αποφάσισε τη διενέργεια παράλληλης έρευνας για την «φαινομενική αυτοκτονία» και  τις συνθήκες του θανάτου του 66χρονου χρηματιστή.

Πολλοί πλέον μιλούν για δολοφονία παρά για αυτοκτονία του 66χρονου με τις πολλές διασυνδέσεις στους κύκλους εξουσίας, φήμες που φουντώνουν από συνεχείς αποκαλύψεις στα μέσα μαζικής ενημέρωσης. 

Ο χρηματιστής κατηγορείτο ότι είχε παρασύρει δεκάδες έφηβες στις πολυτελείς κατοικίες του, ιδίως στη Νέα Υόρκη και τη Φλόριντα, αναγκάζοντάς τις σε «μασάζ» που σχεδόν πάντα κατέληγαν σε σεξουαλικές επαφές με τη βία.

O Επσταϊν συνελήφθη στις 6 Ιουλίου μέσα στο διαμέρισμά του από πράκτορες του FBI και η δίκη του επρόκειτο να αρχίσει το νωρίτερο τον Ιούνιο του 2020. Βρισκόταν αντιμέτωπος με τη μέγιστη ποινή 45 ετών κάθειρξης, ενώ μόλις πριν λίγες ώρες είχαν δει το φως της δημοσιότητας έγγραφα της δικογραφίας εναντίον του, με σοκαριστικές λεπτομέρειες για τη φύση της σεξουαλικής του ζωής.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή