ΚΟΣΜΟΣ

Woodstock – 50 χρόνια μετά: O Νικ και η Μπόμπι είναι ακόμα ζευγάρι (φωτογραφίες)

Woodstock – 50 χρόνια μετά: O Νικ και η Μπόμπι είναι ακόμα ζευγάρι (φωτογραφίες)

Πριν από 50 χρόνια, ο Νικ και η Μπόμπι Ερκολάιν ήταν άλλο ένα ζευγάρι νέων – από τα χιλιάδες – που είχε κατασκηνώσει στο φεστιβάλ του Γούντστοκ.

Όταν, όμως, ο φωτογράφος Μπερκ Άζλ τους τράβηξε φωτογραφία εκείνο το πρωινό της Κυριακής του 1969, καθώς στέκονταν αγκαλιασμένοι, τυλιγμένοι σε μια κουβέρτα, άθελά τους έγιναν μέρος της ιστορίας της ποπ κουλτούρας, καταλήγοντας στο εξώφυλλο του άλμπουμ του φεστιβάλ Woodstock.

Woodstock – 50 χρόνια μετά: O Νικ και η Μπόμπι είναι ακόμα ζευγάρι (φωτογραφίες)-1

Το ζευγάρι παντρεύτηκε τον Αύγουστο του 1971 και απέκτησε δύο παιδιά.

Ο Νικ και η Μπόμπι είναι ακόμη μαζί και ζουν κοντά στο αγρόκτημα στο Μπέθελ Γουντς, στα βουνά Κάτσκιλς της Νέας Υόρκης, όπου πραγματοποιήθηκε το τριήμερο φεστιβάλ το 1969, μεταξύ 15-18 Αυγούστου.

Το ζευγάρι, ηλικίας σήμερα 70 ετών, λέει ότι δεν θυμάται καν να τους βγάζουν φωτογραφία, ούτε καν τι συνέβαινε γύρω τους εκείνη την ημέρα.

Woodstock – 50 χρόνια μετά: O Νικ και η Μπόμπι είναι ακόμα ζευγάρι (φωτογραφίες)-2

Ο Νικ και η Μπόμπι άρχισαν να βγαίνουν τρεις μήνες πριν από το φεστιβάλ και αποφάσισαν να πάνε, χωρίς δεύτερη σκέψη, μόλις το άκουσαν στο ραδιόφωνο.Όταν άκουσαν το τριπλό άλμπουμ του Γούντστοκ με φίλους, τότε οι δυο τους συνειδητοποίησαν ότι ήταν το ζευγάρι που κοσμούσε το εξώφυλλο.

«Μόλις είχαμε ξυπνήσει εκείνο το πρωί, είχαμε σηκωθεί κι έδινα στην κοπέλα μου μια αγκαλιά» αφηγείται ο Νικ Ερκολάιν. «Δεν θυμάμαι καν να μας βγάζουν φωτογραφία, ειλικρινά».

Αλλά και η Μπόμπι παραδέχεται ότι μόλις που θυμάται εκείνη τη στιγμή. Όταν, όμως, κοιτάζει τη φωτογραφία, μονολογεί: «Νιώθω γαλήνη».

«Δεν μπορούσαμε να το πιστέψουμε. Κουνάγαμε τα κεφάλια μας. Τότε, ήμασταν μαζί ήδη έναν χρόνο» εξήγησε ο Νικ.

Woodstock – 50 χρόνια μετά: O Νικ και η Μπόμπι είναι ακόμα ζευγάρι (φωτογραφίες)-3
«450.000 άνθρωποι συγκεντρώθηκαν εδώ χωρίς να σημειωθεί το παραμικρό επεισόδιο βίας. Είναι εκπληκτικό. Ο κόσμος χρειάζεται κι άλλο Γούντστοκ»  λέει η Μπόμπι. 

Το φεστιβάλ πραγματοποιήθηκε από το τις 15 έως τις 18 Αυγούστου, αλλά μέχρι και τα μέσα Ιουλίου κανείς δεν γνώριζε πού ακριβώς θα γίνει το φεστιβάλ, καθώς, όσο κι αν ακούγεται παράδοξο, το Γούντστοκ δεν έγινε στο Γούντστοκ, αλλά 70 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά, στην πόλη Μπέθελ.

Οι διοργανωτές δεν είχαν προλάβει να στήσουν ταμεία για εισιτήρια, και η αυτοσχέδια περίφραξη του χώρου αποδείχτηκε υποτυπώδης, οπότε το φεστιβάλ κατέληξε να έχει ελεύθερη είσοδο.

Στην αρχή οι θεατές υπολογίζονταν σε 50.000, η προπώληση των εισιτηρίων έδειξε ότι θα φτάσουν τις 180.000 και, τελικά, μαζεύτηκε σχεδόν μισό εκατομμύριο. 

Woodstock – 50 χρόνια μετά: O Νικ και η Μπόμπι είναι ακόμα ζευγάρι (φωτογραφίες)-4
Στους γύρω δρόμους προκλήθηκε, αναμενόμενα, χάος. Για να προσεγγίσουν τον χώρο πολλοί παράτησαν τα αυτοκίνητά τους ακόμα και 15 χιλιόμετρα μακριά.

Το φεστιβάλ υποτίθεται ότι θα ολοκληρωνόταν την Κυριακή το βράδυ, αλλά ο Τζίμι Χέντριξ δεν ανέβηκε στη σκηνή παρά μόνο νωρίς το πρωί της Δευτέρας, κάτω από έναν μουντό ουρανό και μπροστά στους λίγους θεατές που είχαν απομείνει. Ήταν λιγότεροι από 30.000 όσοι είδαν ζωντανά την παραμορφωτική εκτέλεση του ύμνου των Ηνωμένων Πολιτειών, που υπήρξε το μουσικό χαϊλάιτ του Γούντστοκ. 

Με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ, Reuters, «Κ»