ΗΠΑ, το «αγκάθι» για τον νέο πρόεδρο της Γουατεμάλας

ΗΠΑ, το «αγκάθι» για τον νέο πρόεδρο της Γουατεμάλας

1' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο συντηρητικός Αλεχάντρο Γκιαματέι κατατρόπωσε την κεντροαριστερή αντίπαλό του στις προεδρικές εκλογές της Γουατεμάλας, που έλαβαν χώρα την Κυριακή, κληρονομώντας μια αντιδημοφιλή συμφωνία μετανάστευσης με την κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ, η οποία θα μπορούσε να δοκιμάσει σοβαρά τη μικρή χώρα της Κεντρικής Αμερικής. Μετά τη δημοσίευση των επισήμων αποτελεσμάτων, ο Γκιαματέι επικράτησε της αντιπάλου του Σάντρα Τόρρες, πρώην Πρώτης Κυρίας της Γουατεμάλας, με 18%, λαμβάνοντας σχεδόν τα δύο τρίτα των ψήφων του εκλογικού σώματος της χώρας. «Είναι τεράστια τιμή για εμένα να είμαι πρόεδρος αυτής της χώρας, που αγαπώ τόσο πολύ», δήλωσε ο Γκιαματέι μπροστά σε πλήθος υποστηρικτών που είχαν μαζευτεί για να παρακολουθήσουν την πρώτη συνέντευξη Τύπου του στην Πόλη της Γουατεμάλας. «Θα ξαναχτίσουμε μαζί τη Γουατεμάλα – δεν έχω λόγια να εκφράσω την ευγνωμοσύνη μου», συμπλήρωσε ο νέος συντηρητικός πρόεδρος.

Ο Γκιαματέι θα αναλάβει τα καθήκοντα του προεδρικού θώκου τον Ιανουάριο, ωστόσο έως τότε η Γουατεμάλα ενδέχεται να δεσμευθεί από τη συμφωνία που επιτεύχθηκε έπειτα από πιέσεις του προέδρου των ΗΠΑ, ο οποίος αποβλέπει στο να μετατρέψει τη χώρα της Κεντρικής Αμερικής σε ζώνη απομόνωσης, έτσι ώστε να σταματήσει τη μεταναστευτική ροή. Λυγίζοντας στις απειλές δεκάδων οικονομικών κυρώσεων από την Ουάσιγκτον, ο απερχόμενος πρόεδρος της Γουατεμάλας, Τζίμι Μοράλες, συμφώνησε να μετατρέψει τη χώρα του σε ζώνη ασφαλείας για τους μετανάστες, παρά τα υψηλά επίπεδα φτώχειας και βίας που τη χαρακτηρίζουν.

Ο Γκιαματέι, εκπαιδευμένος χειρουργός και βετεράνος γραφειοκράτης του δημόσιου τομέα, ο οποίος έχει αποτύχει τρεις φορές κατά το παρελθόν στη διεκδίκηση της προεδρίας της χώρας, βάσισε ένα μεγάλο κομμάτι της προεκλογικής του καμπάνιας πολεμώντας τη συμφωνία με τις ΗΠΑ. Σύμφωνα με δημοσκόπηση που δημοσιεύθηκε αυτή την εβδομάδα από την εφημερίδα «Πρένσα Λίμπρε», περισσότεροι από οκτώ στους δέκα ερωτηθέντες απορρίπτουν την ιδέα χορήγησης ασύλου σε μετανάστες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή