Ιταλία: Μέτωπο εναντίον Σαλβίνι

Ιταλία: Μέτωπο εναντίον Σαλβίνι

2' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε καταλύτη θεαματικών πολιτικών ανακατατάξεων εξελίσσεται η απόφαση του Ιταλού υπουργού Εσωτερικών, Ματέο Σαλβίνι, να θέσει τέλος στην κυβερνητική συνεργασία του κόμματός του, της ξενοφοβικής Λέγκας, με το λαϊκίστικο Κίνημα 5 Αστέρων (M5S) του Λουίτζι ντι Μάιο.

Ισχυρές φωνές, τόσο από το Μ5S όσο και από το κεντροαριστερό Δημοκρατικό Κόμμα (PD), εισηγούνται τον σχηματισμό ενιαίου μετώπου προκειμένου να αποτραπεί το πέρασμα της εξουσίας στην Ακροδεξιά και στους συμμάχους της. Μεταξύ άλλων, ο ιδρυτής του M5S, Μπέπε Γκρίλο, βγήκε χθες από την πολύμηνη σιωπή του και κάλεσε ανοιχτά το κόμμα του να στηρίξει «ένα δημοκρατικό μέτωπο» ικανό να εμποδίσει τους «βαρβάρους» της Ακροδεξιάς να πάρουν την εξουσία. Ο Ματέο Σαλβίνι «άδειασε» το Μ5S, με το οποίο συγκυβερνούσε την Ιταλία επί 14 μήνες, για να οδηγήσει τη χώρα σε πρόωρες εκλογές το ταχύτερο, ει δυνατόν και στα τέλη Οκτωβρίου. Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις τού έδιναν ποσοστά μεταξύ 36% και 38% – πολύ μεγαλύτερο από όλα τα υπόλοιπα κόμματα.

Η πολιτική κρίση προκάλεσε την επιστροφή στο προσκήνιο του πρώην πρωθυπουργού Ματέο Ρέντσι. Ο κεντροαριστερός πολιτικός, που διατηρεί σημαντική επιρροή στο PD, χαρακτήρισε «τρέλα» την προοπτική να βαδίσει η Ιταλία σε εκλογές την περίοδο ακριβώς που οφείλει να διεξαγάγει δύσκολες διαπραγματεύσεις με τις Βρυξέλλες για τον κρατικό προϋπολογισμό του επόμενου έτους. Επιμένοντας «να μην παραδοθεί στην εξτρεμιστική Δεξιά το μέλλον των παιδιών μας», ο Ρέντσι τάχθηκε υπέρ του σχηματισμού «θεσμικής κυβέρνησης» υπό τον σημερινό εξωκομματικό πρωθυπουργό Τζουζέπε Κόντε, με τη στήριξη του Μ5S και του PD. Ωστόσο, ο σημερινός ηγέτης του PD, Νικόλα Τζινγκαρέτι, τάσσεται εναντίον αυτής της προοπτικής και υποπτεύεται ότι ο Ρέντσι προσανατολίζεται να διασπάσει το κόμμα. Ρεπορτάζ του ιταλικού Τύπου αναφέρουν ότι ο πρώην πρωθυπουργός έχει ήδη βρει όνομα για τον νέο πολιτικό σχηματισμό (Κοινωνική Δράση), ο οποίος εκτιμάται ότι μπορεί να προσελκύσει τους μισούς από τους σημερινούς βουλευτές του PD.

Από την πλευρά του, ο Σαλβίνι έχει ήδη ξεκινήσει συνομιλίες με τη Forza Italia και τους Αδελφούς της Ιταλίας, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο ενός εκλογικού συνασπισμού που θα μπορούσε να διεκδικήσει την αυτοδυναμία στο επόμενο κοινοβούλιο. Χθες το απόγευμα συναντήθηκαν οι επικεφαλής των κοινοβουλευτικών ομάδων στη Γερουσία για να ορίσουν την ημερομηνία κατά την οποία θα συζητηθεί η πρόταση μομφής της Λέγκας εναντίον της κυβέρνησης. Ο τελικός λόγος για τον χρόνο των εκλογών και την κυβέρνηση που θα διαχειριστεί τις κρατικές υποθέσεις έως τη διεξαγωγή τους ανήκει στον πρόεδρο Σέρτζο Ματαρέλα, ο οποίος για την ώρα κρατάει αποστάσεις, συνεχίζοντας τις διακοπές του στη Σαρδηνία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή