«Νόμος και τάξη» το νέο σχέδιο του Μπόρις Τζόνσον

«Νόμος και τάξη» το νέο σχέδιο του Μπόρις Τζόνσον

1' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΛΟΝΔΙΝΟ. Τα σχέδιά του για διεύρυνση των αρμοδιοτήτων της αστυνομίας αναφορικά με έρευνες υπόπτων, καθώς και για την κατασκευή νέων φυλακών, επιβεβαίωσε ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον. Το νέο σχέδιο του Τζόνσον προβλέπει ότι η αστυνομία θα μπορεί να σταματά και να ερευνά υπόπτους στον δρόμο, παρά τις προειδοποιήσεις ότι κάτι τέτοιο απειλεί να πυροδοτήσει αντιπαραθέσεις μεταξύ αστυνομικών και πολιτών. Σε άρθρο του στην εφημερίδα The Mail on Sunday, ο Τζόνσον στήριξε την αμφιλεγόμενη δήλωση της υπουργού Εσωτερικών, Πρίτι Πατέλ, η οποία δήλωσε ότι οι εγκληματίες θα πρέπει να νιώθουν τρόμο.

Στο άρθρο του, ο Τζόνσον σημειώνει: «Οπως ορθώς ανέφερε η υπουργός Εσωτερικών, πρέπει να αντιστρέψουμε την ισορροπία του φόβου. Ζήτησα λοιπόν από τις 43 αστυνομικές διευθύνσεις σε Αγγλία και Ουαλλία να αξιοποιήσουν πλήρως τις δυνατότητες που τους δίνει ο νόμος για σωματικές έρευνες υπόπτων. Σύμφωνα με τους νέους κανονισμούς, 8.000 αστυνομικοί θα μπορούν να ψάχνουν τους υπόπτους χωρίς να έχουν εξασφαλίσει την άδεια ανωτέρου τους. Θέλω οι εγκληματίες –και όχι οι πολίτες– να ζουν σε καθεστώς φόβου. Εχει δημιουργηθεί η εντύπωση πως οι εγκληματίες απολαμβάνουν ουσιαστική ασυλία. Αυτό δεν ισχύει. Δημιουργούμε ήδη 10.000 νέες κλίνες στις φυλακές της χώρας, ενώ έχουμε προτείνει την αυστηροποίηση του ποινικού κώδικα για καταδικασθέντες για σεξουαλικά αδικήματα, για βίαιες πράξεις και για όσους φέρουν μαχαίρια».

Οι δηλώσεις Τζόνσον προκάλεσαν την αντίδραση της σκιώδους υπουργού Εσωτερικών της αντιπολίτευσης, Νταϊάν Αμποτ. «Η Ιστορία δεν δίδαξε το παραμικρό στους Τόρις. Η επέκταση της δυνατότητας της αστυνομίας να ψάχνει ανθρώπους στον δρόμο είναι δοκιμασμένη συνταγή για κοινωνική αναταραχή. Η δρακόντεια προσέγγιση της κυβέρνησης Τζόνσον δείχνει ότι οι Τόρις δεν έχουν πραγματικό σχέδιο αντιμετώπισης της βίαιης εγκληματικότητας, επιλέγοντας να εμφανίζονται σκληροί απέναντι στο έγκλημα», ανέφερε η Αμποτ.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή