Έκκληση του Χαβιέρ Μπαρδέμ στον Σάντσεθ να βοηθήσει τους μετανάστες

Έκκληση του Χαβιέρ Μπαρδέμ στον Σάντσεθ να βοηθήσει τους μετανάστες

2' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο διάσημος ηθοποιός Χαβιέρ Μπαρδέμ ένωσε κι αυτός τη φωνή του αντάμα στις εκκλήσεις άλλων συναδέλφων του και χθες απέστειλε μήνυμα στον Ισπανό πρωθυπουργό Πέδρο Σάντσεθ, ζητώντας του να αναλάβει πρωτοβουλία εντός της ΕΕ και να ηγηθεί μίας διαδικασίας για τον επιμερισμό σε διάφορες ευρωπαϊκές χώρες των προσφύγων που βρίσκονται εγκλωβισμένοι εντός του σκάφους της ισπανικής ΜΚΟ Open Arms.

Σε ένα βίντεό του, με το οποίο εκφράζει τη συμπαράστασή του στους διασώστες και στους διασωθέντες πρόσφυγες πάνω στο σκάφος, ο Μπαρδέμ εκπέμπει μία «επείγουσα» έκκληση στον Σάντσεθ να ηγηθεί της πρωτοβουλίας και «να εργασθεί ώστε αυτή να είναι σύμφωνη με την αξιοπρέπεια και την ανθρώπινη ηθική που η Open Arms εκπροσωπεί ως ισπανική οργάνωση στον υπόλοιπο κόσμο».

Συνολικά 151 πρόσφυγες και μετανάστες, συν το πλήρωμα του σκάφους, βρίσκονται ακόμη στα ανοικτά αναμένοντας να τους δεχθεί κάποιος ασφαλής λιμένας για να αποβιβάσουν τους διασωθέντες πρόσφυγες, ένδεκα ημέρες μετά την διάσωσή τους.

Για τον πασίγνωστο καλλιτέχνη, «η Ισπανία είναι η ιδανική και δίκαιη χώρα» για να αναλάβει αυτήν την πρωτοβουλία, καθώς είναι η χώρα προέλευσης της ΜΚΟ, «η οποία επιτελεί ένα εξαίρετο έργο για την ανθρώπινη αξιοπρέπεια, για τη διάσωση των ανθρώπων που πνίγονται σε καταστάσεις που δεν μπορούμε ούτε να φαντασθούμε, με μοναδικό τους στόχο να επιβιώσουν και να παράσχουν ένα μέλλον στις οικογένειες και στα παιδιά τους».

Το περασμένο Σάββατο, η σύντροφος του Μπαρδέμ, Πενέλοπε Κρουθ και ο επίσης Ισπανός ηθοποιός Αντόνιο Μπανδέρας εκφράσθηκαν υπέρ της βοήθειας στην προσπάθεια της Open Arms να ελλιμενισθεί σε έναν ασφαλή προορισμό. Ενώ η Κρουθ ζήτησε μέσω Instagram «έναν ασφαλή λιμένα τώρα», ο Μπανδέρας χαρακτήρισε ως «φρίκη» την κατάσταση αυτή: «υπάρχουν δυνατές λύσεις στα θέματα αυτά, θα έλεγα της Αφρικής, αλλά στην πραγματικότητα είναι προβλήματα στις σχέσεις ανάμεσα στον βορρά και τον νότο», πρόσθεσε.

Αλλά και ο γνωστός μπασκετμπολίστας Μαρκ Γκασόλ, ο πιανίστας Τζέιμς Ρόντς και ο δημοσιογράφος Χουάν Ραμόν Λούκας εξέφρασαν τη συμπαράστασή τους στην τιτάνια προσπάθεια των διασωστών του Open Arms.

Ο Μπαρδέμ κι οι άλλες διασημότητες δεν είναι οι μόνοι που επικρίνουν την αμέτοχη στάση της Ισπανίας έως τώρα στο δράμα του σκάφους της Open Arms. Και για τον εθνικό συντονιστή της Ενωμένης Αριστεράς Αλβέρτο Γκαρθόν, «η ισπανική κυβέρνηση δεν μπορεί να συνεχίζει να είναι συνένοχος στους θανάτους στη Μεσόγειο. Αξιώνουμε να βοηθήσει την Open Arms και να σταματήσει να φέρεται στην υπόθεση αυτή όπως ακριβώς η ακροδεξιά του (Ιταλού υπουργού Εσωτερικών Ματέο) Σαλβίνι», όπως τόνισε ο ίδιος στο Twitter.

Πηγή: Εl Publico, ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή