ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ: Ουόρεν και Σάντερς διχάζουν την αριστερή πτέρυγα των Δημοκρατικών

ΗΠΑ: Ουόρεν και Σάντερς διχάζουν την αριστερή πτέρυγα των Δημοκρατικών

ΑΪΟΒΑ. Ανησυχίες στο στρατόπεδο των Αμερικανών Δημοκρατικών προκαλεί το γεγονός ότι δύο δημοφιλείς προοδευτικοί υποψήφιοι, η Ελίζαμπεθ Ουόρεν και ο Μπέρνι Σάντερς, θα διεκδικήσουν ψήφους στην πολιτεία της Αϊόβας, απειλώντας να διαιρέσουν τις ψήφους της αριστερής πτέρυγας του κόμματος, ευνοώντας έτσι τον κεντρώο Τζο Μπάιντεν.

Παρότι οι προκριματικές εκλογές του κόμματος στην Αϊόβα απέχουν ακόμη έξι μήνες, οι μέχρι στιγμής σφυγμομετρήσεις εμφανίζουν τον Μπάιντεν να προηγείται σταθερά της Ουόρεν και του Σάντερς. Τουλάχιστον 20 Δημοκρατικοί υποψήφιοι ανταγωνίζονται για το χρίσμα του κόμματός τους ενόψει των προεδρικών εκλογών του 2020. Την ίδια στιγμή, Ουόρεν και Σάντερς επιμένουν, μιλώντας σε δημοσιογράφους, ότι είναι πρωτίστως φίλοι και όχι αντίπαλοι.

Μέχρι στιγμής, οι δύο προοδευτικοί υποψήφιοι δεν έχουν επιλέξει να αντιπαρατεθούν, επιμένοντας ότι κάθε διένεξη θα εξυπηρετήσει τον Ντόναλντ Τραμπ. Πρόσφατη δημοσκόπηση του Πανεπιστημίου της Αϊόβας έδειξε ότι ο Μπάιντεν ηγείται μεταξύ των Δημοκρατικών υποψηφίων της πολιτείας με 28%, με την Ουόρεν να ακολουθεί με 21% και τον Μπέρνι Σάντερς να βρίσκεται στην τρίτη θέση με 9%.

Με αξιώσεις διεκδικεί, όμως, τις ψήφους των Δημοκρατικών στην Αϊόβα και η Καμάλα Χάρις, η οποία έχει ενισχύσει τη δημοτικότητά της χάρη στη θητεία της ως γερουσιαστής και εισαγγελέας του Σαν Φρανσίσκο. Μετά την Αϊόβα, οι Σάντερς και Ουόρεν θα αντιπαρατεθούν στις προκριματικές του Νιου Χάμσαϊρ, στα τέλη Φεβρουαρίου.