Εμφύλιος μέσα στον εμφύλιο της Υεμένης

Εμφύλιος μέσα στον εμφύλιο της Υεμένης

1' 22" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την περασμένη Κυριακή, οι κάτοικοι του Αντεν στην Υεμένη θα έπρεπε να γιορτάζουν μαζί με όλους τους άλλους μουσουλμάνους τη μεγάλη θρησκευτική εορτή του Αϊντ αλ Αντχα (Εορτή της Θυσίας). Αντί γι’ αυτό, όμως, είδαν την πόλη τους να συγκλονίζεται από ένα νέο κύμα συγκρούσεων, που άφησε πίσω του 40 νεκρούς και περί τους 260 τραυματίες. Η εξέλιξη αυτή δεν θα ήταν απροσδόκητη, αν επρόκειτο για ένα ακόμη επεισόδιο στον πενταετή εμφύλιο πόλεμο ανάμεσα στους φιλοϊρανούς αντάρτες Χούθι και στα στρατεύματα του εξόριστου πρωθυπουργού Αμπντράμπου Μανσούρ Χάντι. Αυτή τη φορά, όμως, επρόκειτο για έναν πολύ διαφορετικό «εμφύλιο μέσα στον εμφύλιο»: οι δυνάμεις του Αϊνταρός αλ Ζουμπάιντι, που επιδιώκουν την απόσχιση της Νότιας Υεμένης από την υπόλοιπη χώρα, έσπασαν τη συμμαχία τους με τις κυβερνητικές δυνάμεις του Χάντι και κατέλαβαν το Αντεν, που μέχρι τότε αποτελούσε την έδρα των κυβερνητικών, μια και η πρωτεύουσα Σαναά, όπως και οι περισσότερες μεγάλες πόλεις, ελέγχονται από τους Χούθι.

Οι αιτίες της σύγκρουσης στο Αντεν παραμένουν ασαφείς, το βέβαιο είναι όμως ότι προκάλεσαν ένα βαθύ ρήγμα στον συνασπισμό Σαουδικής Αραβίας – Εμιράτων. Οι Σαουδάραβες τάσσονται αναφανδόν υπέρ του Χάντι, ο οποίος διαμένει ως εξόριστος στη Μέκκα, ενώ τα Εμιράτα στηρίζουν τους αυτονομιστές. Οι διάδοχοι πρίγκιπες των δύο χωρών συναντήθηκαν εσπευσμένα στη Μέκκα σε μια προσπάθεια γεφύρωσης των διαφορών τους, αλλά τα αποτελέσματα της συνάντησης μένει να αποδειχθούν στην πράξη. Για την ώρα, οι Χούθι έχουν κάθε λόγο να νιώθουν ικανοποίηση, καθώς οι εσωτερικές διενέξεις των αντιπάλων τους εξασθενούν την πίεση που αισθάνονται. Χθες, μάλιστα, επιχείρησαν να βομβαρδίσουν με μη επανδρωμένο αεροπλάνο το αεροδρόμιο της πόλης Αμπχα, στο νοτιοδυτικό τμήμα της Σαουδικής Αραβίας, αλλά η προσπάθειά τους κατά τα φαινόμενα απέτυχε.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή