Ηχηρό «όχι» σε 500 μετανάστες από Σαλβίνι

Ηχηρό «όχι» σε 500 μετανάστες από Σαλβίνι

1' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εντάσεις και αβεβαιότητα προέκυψαν στα νερά της Μεσογείου έπειτα από τις χθεσινές δηλώσεις του Ιταλού υπουργού Εσωτερικών Ματέο Σαλβίνι, ο οποίος ανέφερε πως θα καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για να αποτρέψει δύο πλοία διάσωσης που βρίσκονται υπό τη διαχείριση γαλλικών και ισπανικών φιλανθρωπικών ιδρυμάτων, να μεταφέρουν περισσότερους από 500 μετανάστες στις ιταλικές ακτές.

Το «Ocean Viking», το οποίο διευθύνεται από τις γαλλικές μη κυβερνητικές οργανώσεις Γιατροί Χωρίς Σύνορα και SOS Mediterranee, συγκέντρωσε περίπου 356 μετανάστες από την ακτή της Λιβύης την Παρασκευή, ενώ το ισπανικό σκάφος «Open Arms» διέσωσε περίπου 160 άτομα λίγο αργότερα. Και τα δύο πλοία βρίσκονται στην Κεντρική Μεσόγειο, σε ελάχιστη απόσταση από το ιταλικό νησί Λαμπεντούζα, και αναζητούν ένα ασφαλές λιμάνι για να αποβιβάσουν τους ταλαιπωρημένους μετανάστες, κυρίως αφρικανικής καταγωγής.

Ο ηγέτης της Λέγκας του Βορρά, ο οποίος έχει αυξήσει σημαντικά τη δημοτικότητά του από τότε που ανέλαβε τα υπουργικά του καθήκοντα και ξεκίνησε μια σκληρή μεταναστευτική πολιτική, δήλωσε χθες πως τα διασωστικά σκάφη δεν αποτελούν πρόβλημα της Ρώμης. Πριν από μερικές εβδομάδες, ο Σαλβίνι εισήγαγε νέα ποινικά μέτρα για τα διασωστικά πλοία που εισέρχονται στα ιταλικά ύδατα χωρίς ειδική άδεια, επιβάλλοντας πρόστιμα ύψους έως και 1 εκατ. ευρώ. Ο Σαλβίνι ανέφερε χθες πως η Λιβύη έχει προσφερθεί να πάρει πίσω τους μετανάστες του πλοίου «Ocean Viking», ενώ συμπλήρωσε ότι το «Open Arms» πρέπει να αποβιβάσει τους επιβάτες του στην Ισπανία.

Η οργάνωση των Γιατρών Χωρίς Σύνορα έχει αποκλείσει το ενδεχόμενο μετακίνησης των μεταναστών στη Λιβύη, επικαλούμενη τη μάστιγα της βίας, καθώς και το συχνό φαινόμενο βασανισμών και κακουχιών στο οποίο υποβάλλονται οι μετανάστες στη χώρα της Βόρειας Αφρικής. Στο μεταξύ, η Υπηρεσία Προσφύγων των Ηνωμένων Εθνών (UNHCR) κάλεσε τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να παρέμβουν άμεσα, προειδοποιώντας ότι πλησιάζουν καταιγίδες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή