Ιταλία: Η Γερουσία κέρδισε χρόνο

Ιταλία: Η Γερουσία κέρδισε χρόνο

2' 11" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Χωρίς να ορίσει ημερομηνία ψηφοφορίας επί της πρότασης δυσπιστίας που έχει καταθέσει το ακροδεξιό κόμμα Λέγκα του Βορρά, συνεδρίασε χθες η ιταλική Γερουσία. Σε μια αρνητική εξέλιξη για τον Σαλβίνι, η Γερουσία ψήφισε να μη διεξαχθεί άμεσα η ψηφοφορία άρσης της εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση, αλλά κερδίζοντας χρόνο, να δώσει την ευκαιρία στον Ιταλό πρωθυπουργό Τζουζέπε Κόντε να απευθυνθεί στην ιταλική Ανω Βουλή στις 20 Αυγούστου. Η εξέλιξη αυτή παρατείνει την αβεβαιότητα για το τι μέλλει γενέσθαι και την κυβερνητική κρίση που αντιμετωπίζει η χώρα.

Η πολιτική κρίση προκλήθηκε από τις κινήσεις του αναπληρωτή πρωθυπουργού και ηγέτη της δεξιάς παράταξης της Λέγκας του Βορρά, Ματέο Σαλβίνι, ο οποίος απέσυρε τη στήριξή του από τον κυβερνητικό συνασπισμό με το Κίνημα των Πέντε Αστέρων. Ο Σαλβίνι ελπίζει πως η κυβέρνηση Κόντε θα καταρρεύσει λόγω της ψήφου εμπιστοσύνης, οδηγώντας το ιταλικό πολιτικό σύστημα σε νέες εκλογές το φθινόπωρο – μια εξέλιξη που θα ωφελούσε δυνητικά τη Λέγκα, καθώς θα μπορούσε να εκμεταλλευθεί την αυξημένη δημοτικότητά της.

Ο κυβερνητικός συνασπισμός της Ιταλίας παρουσίασε εξαρχής σημάδια αστάθειας, με τις δύο παρατάξεις να διαφωνούν σχετικά με την εκλογική υπόσχεση του Κινήματος των Πέντε Αστέρων για την εφαρμογή ενός προγράμματος εισοδήματος του πολίτη για την αντιμετώπιση της φτώχειας. Τα δύο κόμματα συγκρούστηκαν επίσης για τα ζητήματα της μετανάστευσης, το σχέδιο της Λέγκας για ενιαίο φορολογικό συντελεστή και, πρόσφατα, για την επιλογή του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Ωστόσο, το πραγματικό ρήγμα ήρθε στο προσκήνιο την περασμένη εβδομάδα, όταν ο ηγέτης του Κινήματος των Πέντε Αστέρων, Λουίτζι ντι Μάιο, προσπάθησε να μπλοκάρει τα σχέδια της Λέγκας για την κατασκευή μιας σιδηροδρομικής σύνδεσης υψηλής ταχύτητας μεταξύ του Τορίνου και της Λυών, επικαλούμενος το υπέρογκο χρηματικό και περιβαλλοντικό κόστος.

Μετά την ανεπιτυχή απόπειρα αναστολής των σχεδίων, ο Σαλβίνι δήλωσε στον πρωθυπουργό Κόντε πως η συμμαχία με τον Ντι Μάιο είχε πλέον καταρρεύσει και ότι «πρέπει να δώσουμε γρήγορα την επιλογή στους ψηφοφόρους». Η δεξιά παράταξη απαρίθμησε μια σειρά από ζητήματα στα οποία οι δύο κυβερνητικοί εταίροι είχαν διαφορετικές προσεγγίσεις, προσθέτοντας πως «είναι άχρηστο να προχωράμε με καθημερινές διαμάχες». Παρότι ο Κόντε αρνήθηκε το αίτημα διάλυσης της κυβέρνησης, παρότρυνε τη Λέγκα να παρουσιάσει επίσημη πρόταση μομφής στο ιταλικό Κοινοβούλιο, όπως και έκανε.

Τόσο το Κίνημα των Πέντε Αστέρων όσο και μια σειρά κομμάτων της αντιπολίτευσης απορρίπτουν την πρόταση δυσπιστίας. Ο Ντι Μάιο δήλωσε έτοιμος για οποιαδήποτε εκλογική αναμέτρηση, συμπλήρωσε ωστόσο πως μια κυβερνητική κρίση σε αυτή τη χρονική περίοδο θα ήταν «ανόητη και επικίνδυνη». Ο πρώην πρωθυπουργός και ηγετικό στέλεχος του Δημοκρατικού Κόμματος Ματέο Ρέντσι δήλωσε χθες ότι η Ιταλία κινδυνεύει να βυθιστεί στην ύφεση σε περίπτωση διεξαγωγής πρόωρων εκλογών το φθινόπωρο και απηύθυνε πρόσκληση για τον σχηματισμό μιας μεταβατικής κυβέρνησης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή