Το οικολογικό ταξίδι της Γκρέτα

Το οικολογικό ταξίδι της Γκρέτα

2' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το διάρκειας 15 ημερών ταξίδι με ιστιοπλοϊκό προς τις ΗΠΑ, της δεκαεξάχρονης κλιματικής ακτιβίστριας Γκρέτα Τούνμπεργκ, σίγουρα δεν είναι μια πολυτελής κρουαζιέρα αναψυχής. Η Σουηδέζα που ενέπνευσε τις μαθητικές διαμαρτυρίες σε ολόκληρο τον κόσμο επρόκειτο να αποπλεύσει χθες το απόγευμα από το Πλίμουθ της Βρετανίας, με προορισμό τη Νέα Υόρκη. Το ιστιοφόρο «Malizia II», στο οποίο επιβαίνει, σίγουρα διαθέτει την τελευταία λέξη της τεχνολογίας, αλλά καθόλου ανέσεις.

Eπισημαίνοντας την ανάγκη άμεσης μείωσης των εκπομπών άνθρακα, η νεαρή Σουηδέζα ανακοίνωσε τον περασμένο μήνα ότι δεν πρόκειται να χρησιμοποιήσει αεροσκάφος προκειμένου να συμμετάσχει σε συνέδρια για την προστασία του περιβάλλοντος. Αντιθέτως, βρήκε τρόπο να φθάσει στον προορισμό της χωρίς να βλάψει το περιβάλλον. Ο Πιερ Καζιράγκι, εγγονός του αποβιώσαντος πρίγκιπα Ρενιέ Γ΄ και της Αμερικανίδας ηθοποιού Γκρέις Κέλι, της προσέφερε τον διάπλου πάνω στο ιστιοφόρο αγώνων που διαθέτει, προκειμένου να μεταβεί στη Νέα Υόρκη, αλλά και στο Σαντιάγο της Χιλής, τον ερχόμενο Οκτώβριο.

Το οικολογικό ταξίδι της Γκρέτα-1

Η Γκρέτα Τούνμπεργκ, ο πατέρας της Σβαντ, που θα τη συνοδεύσει, και ο καπετάνιος Μπόρις Χέρμαν, στο σκάφος.

«Δεν διαθέτει ανέσεις το σκάφος, αλλά δεν τα χρειάζομαι τέτοια πράγματα», δήλωσε η νεαρή Σουηδέζα. «Χρειάζομαι μόνο ένα κρεβάτι και εντελώς στοιχειώδη πράγματα. Πιστεύω, ωστόσο, ότι το ταξίδι θα είναι πολύ διασκεδαστικό, ιδιαίτερα επειδή θα είμαστε τόσο απομονωμένοι». Η Γκρέτα θα έχει μηδενικό αποτύπωμα άνθρακα κατά το ταξίδι της προς τη Νέα Υόρκη, καθώς το 18 μέτρων σκάφος «Malizia II» διαθέτει ηλιακούς πίνακες και υποθαλάσσιες τουρμπίνες για την παραγωγή ηλεκτρισμού.

Σίγουρα, όμως, ο διάπλους δεν θα είναι μόνο μια κρουαζιέρα χωρίς ανέσεις. Καθώς το ιστιοφόρο κατασκευάστηκε προκειμένου να μπορεί να αναπτύσσει μεγάλες ταχύτητες, το βάρος του περιορίστηκε στο ελάχιστο δυνατό. Οι μοναδικές μετατροπές που έγιναν για να φιλοξενηθεί η Γκρέτα Τούνμπεργκ είναι η τοποθέτηση κουρτινών μπροστά από τις κουκέτες και στρωμάτων, για λίγη άνεση. Το σκάφος δεν διαθέτει τουαλέτα ούτε μόνιμο ντους. Eπίσης δεν διαθέτει κουζίνα, αλλά μόνο ένα μικρό μάτι υγραερίου. Ολα τα τρόφιμα θα έχουν υποστεί κρυοξήρανση.

Στην πραγματικότητα, το εσωτερικό του αγωνιστικού σκάφους μοιάζει με αυτό μιας κενής κονσέρβας. Είναι σκοτεινό και γκρίζο και κάτω από το κατάστρωμα δεν υπάρχουν φινιστρίνια. Ο καπετάνιος Μπόρις Χέρμαν, που θα εναλλάσσεται στο πηδάλιο με τον Πιερ Καζιράγκι, περιγράφει τη ζωή στο σκάφος ως ένα μείγμα κατασκήνωσης και ιστιοπλοΐας, με μοναδικές ανέσεις μερικούς υπνόσακους και κάποια λεπτά στρώματα. «Είναι μια πολύ απλή ζωή και η ημέρα καθορίζεται από το πώς πνέει ο άνεμος», δήλωσε στο Associated Press. «Ενδέχεται να επικρατεί ηρεμία, οπότε μπορείς να απολαύσεις ένα καλό βιβλίο. Αν, πάλι, έχει πολύ κύμα, προσπαθείς να κρατηθείς και να καταπολεμήσεις τη ναυτία».

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή