«Οχι» της Τλάιμπ στην επίσκεψη στο Ισραήλ

«Οχι» της Τλάιμπ στην επίσκεψη στο Ισραήλ

1' 58" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αυτή τη φορά, ακόμη και ο Μπέντζαμιν Νετανιάχου «άδειασε» τον Ντόναλντ Τραμπ. Η κυβέρνησή του αποφάσισε χθες να επιτρέψει στη Ρασίντα Τλάιμπ, βουλευτή των Δημοκρατικών στο αμερικανικό Κογκρέσο και γνωστή για τη σκληρή κριτική της στην πολιτική του Ισραήλ έναντι των Παλαιστινίων, να επισκεφθεί συγγενείς της στην κατεχόμενη Δυτική Οχθη. Μία ημέρα νωρίτερα, ο Νετανιάχου είχε ανακοινώσει ότι απαγορεύει την είσοδο της Τλάιμπ και μιας άλλης βουλευτού των Δημοκρατικών, της Ιλχάν Ομάρ, υποκύπτοντας στην πίεση του Λευκού Οίκου.

Σε μια πρωτοφανή για Αμερικανό πρόεδρο κίνηση, ο Ντόναλντ Τραμπ ζήτησε την Πέμπτη από το Ισραήλ να απαγορεύσει την είσοδον των δύο Αμερικανίδων. «Θα ήταν δείγμα μεγάλης αδυναμίας αν το Ισραήλ επέτρεπε στη βουλευτή Ομάρ και στη βουλευτή Τλάιμπ να το επισκεφθούν. Μισούν το Ισραήλ και τον εβραϊκό λαό», έγραψε στο Twitter ο Τραμπ προσπαθώντας να δικαιολογήσει τη θέση του.

Οι δύο γυναίκες ήταν οι πρώτες μουσουλμάνες που εξελέγησαν ποτέ στο αμερικανικό Κογκρέσο και συμμετείχαν στο διεθνές φιλοπαλαιστινιακό κίνημα BDS (Μποϊκοτάζ – Αποχή από επενδύσεις – Κυρώσεις), το οποίο επιδιώκει να ασκήσει οικονομική πίεση στο Ισραήλ. Γεννημένη στο Ντιτρόιτ, η Τλάιμπ κατάγεται από την Παλαιστίνη και ήθελε να επισκεφθεί την 90χρονη γιαγιά της στο χωριό Μπέιτ Ουρ αλ Φάουκα της Δυτικής Οχθης. Η Ομάρ γεννήθηκε στη Σομαλία και εξελέγη βουλευτής στη Μινεσότα. Νόμος που ψηφίστηκε προ διετίας στο Ισραήλ δίνει τη δυνατότητα στις Αρχές να απαγορεύουν την είσοδο ατόμων που συμμετέχουν στο BDS. Παρ’ όλα αυτά, η κυβέρνηση Νετανιάχου προσανατολιζόταν να επιτρέψει την επίσκεψη για να μη διαταράξει τις σχέσεις της με το Κογκρέσο, όπως είχε δηλώσει και ο Ισραηλινός πρεσβευτής στην Ουάσιγκτον Ρον Ντέρμερ. Ωστόσο, ο Νετανιάχου, ο οποίος επίσης βρίσκεται σε προεκλογική περίοδο, υπέκυψε στην πίεση του Τραμπ.

Κορυφαία στελέχη των Δημοκρατικών, μεταξύ των οποίων και ο (εβραϊκής καταγωγής) προεδρικός υποψήφιος Μπέρνι Σάντερς, τον κατήγγειλαν ότι με αυτόν τον τρόπο θέτει σε δοκιμασία την ειδική σχέση ΗΠΑ – Ισραήλ. Ακόμη και η ισχυρότερη οργάνωση του ισραηλινού λόμπι, η AIPAC, ζήτησε να επιτραπεί στις δύο βουλευτές να επισκεφθούν το Ισραήλ. Τελικά, το ισραηλινό υπουργείο Εσωτερικών ανακοίνωσε χθες ότι θα επιτραπεί στην Τλάιμπ να ταξιδέψει στη Δυτική Οχθη για ανθρωπιστικούς λόγους. Ωστόσο, η Ρασίντα Τλάιμπ γνωστοποίησε ότι δεν θα πραγματοποιήσει την επίσκεψη, υποστηρίζοντας ότι η ισραηλινή κυβέρνηση της επέβαλε «καταπιεστικούς όρους», απαιτώντας να σιωπήσει. Ο Ισραηλινός υπουργός Εσωτερικών Αριε Ντέρι δήλωσε ότι η επιλογή της Τλάιμπ «αποδεικνύει ότι ήθελε να προκαλέσει και να εκθέσει το Ισραήλ».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή