Ιταλία: Νέα λεκτική επίθεση Κόντε προς Σαλβίνι

Ιταλία: Νέα λεκτική επίθεση Κόντε προς Σαλβίνι

1' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Για έλλειψη αφοσίωσης και εμμονή με το μεταναστευτικό κατηγόρησε ο Ιταλός πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε τον αναπληρωτή του και ηγέτη της παράταξης της Λέγκας του Βορρά, Ματέο Σαλβίνι, εντείνοντας τον λεκτικό πόλεμο που χαρακτηρίζει τον κυβερνώντα συνασπισμό τις τελευταίες ημέρες.

Η νέα πολιτική αναστάτωση απειλεί να εκτροχιάσει τις προετοιμασίες για τον προϋπολογισμό του 2020, ο οποίος πρέπει να ολοκληρωθεί στις αρχές του φθινοπώρου, ενώ η Ιταλία προσπαθεί διακαώς να περιορίσει το γιγαντιαίο δημόσιο χρέος της. Η κυβερνητική κρίση κλιμακώθηκε την περασμένη εβδομάδα, όταν ο Σαλβίνι κατέθεσε πρόταση μομφής εναντίον της κυβέρνησης στην οποία συμμετέχει, επικαλούμενος ασυμβίβαστες διαφορές με τον εταίρο του, το λαϊκιστικό Κίνημα των 5 Αστέρων.

Ο Ιταλός πρωθυπουργός, ο οποίος είναι πρώην ακαδημαϊκός και δεν ανήκει σε καμία πολιτική παράταξη, εξαπέλυσε την επίθεση στον Σαλβίνι την Πέμπτη, με αφορμή την υπόθεση των δύο διασωστικών σκαφών που βρίσκονται στη Μεσόγειο και μεταφέρουν περισσότερους από 500 μετανάστες και πρόσφυγες. Τα πλοία «Ocean Viking» και «Open Arms» δεν μπορούσαν να αποβιβάσουν τους επιβάτες τους στα ιταλικά εδάφη, έπειτα από νόμο που προώθησε η Λέγκα μέσω του ιταλικού Κοινοβουλίου, σύμφωνα με την οποία τιμωρείται η μεταφορά μεταναστών στον ιταλικό χώρο με πρόστιμα ύψους έως και 1,1 εκατ. δολαρίων.

Στην ανοιχτή επιστολή του ο Ιταλός πρωθυπουργός ανέφερε πως κατάφερε να πείσει έξι κράτη της Ευρωπαϊκής Ενωσης να δεχτούν τους μετανάστες που βρίσκονται στο διασωστικό πλοίο «Open Arms», ωστόσο κατηγόρησε τον υπουργό Εσωτερικών για άδικη συνεργασία με στόχο το προσωπικό του όφελος. «Καταλαβαίνω την εμμονή σας με το ζήτημα της μετανάστευσης. Είστε πολιτικός ηγέτης και στοχεύετε στο να αυξάνετε συνεχώς την υποστήριξή σας», έγραψε, μεταξύ άλλων, ο Τζουζέπε Κόντε. Νωρίτερα μέσα στην εβδομάδα, το πλοίο «Open Arms» βρισκόταν εγκλωβισμένο στη Μεσόγειο, λίγα χιλιόμετρα μακριά από το νησί Λαμπεντούζα, εξαιτίας της απαγόρευσης του Σαλβίνι. Ωστόσο, ο υπουργός Αμυνας, ο οποίος ανήκει στο Κίνημα των 5 Αστέρων, αρνήθηκε να προσυπογράψει την εντολή έκτακτης ανάγκης του ηγέτη της Λέγκας, και έτσι το διασωστικό κατάφερε να αποβιβάσει τους μετανάστες το πρωί της Πέμπτης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή