Γερμανία: Υποψήφιος για την ηγεσία του SPD ο Ολαφ Σολτς

Γερμανία: Υποψήφιος για την ηγεσία του SPD ο Ολαφ Σολτς

1' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΕΡΟΛΙΝΟ. Την υποψηφιότητά του για την ηγεσία του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος της Γερμανίας (SPD) ανακοίνωσε χθες ο υπουργός Οικονομικών της χώρας, Ολαφ Σολτς. Η ενδεχόμενη ανάδειξη του Σολτς στην προεδρία του SPD θα στηρίξει το εύθραυστο οικοδόμημα του κυβερνητικού συνασπισμού της καγκελαρίου Αγκελα Μέρκελ, στον οποίο το SPD εισήλθε σχεδόν παρά τη θέλησή του, πέρυσι.

«Είμαι πρόθυμος να διεκδικήσω την ηγεσία του SPD, αν με θέλετε», δήλωσε ο Σολτς μιλώντας στο περιοδικό Der Spiegel. Ο 61χρονος Σολτς, που υπήρξε επιτυχημένος δήμαρχος στο Αμβούργο, θεωρείται ένας από τους δημοφιλέστερους πολιτικούς του SPD, χάρη στην απόφασή του να διατηρήσει ισοσκελισμένο τον προϋπολογισμό, ακολουθώντας την πολιτική του συντηρητικού προκατόχου του και σημερινού προέδρου της Μπούντεσταγκ, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Την ίδια ώρα, η αριστερή πτέρυγα του SPD κατηγορεί την ηγεσία του κόμματος για συστηματική υποχώρηση απέναντι στις απαιτήσεις του CDU της Μέρκελ, αποδίδοντας τη ραγδαία υποχώρηση της πρόθεσης ψήφου στη «δεξιά στροφή» του ιστορικού Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος. Τον Ιούνιο, το SPD διόρισε προσωρινή ηγεσία μετά την παραίτηση της Αντρεα Νάλες, η οποία επωμίσθηκε την ευθύνη για τα κακά ποσοστά του κόμματος στις ευρωεκλογές. Οι τοπικές επιτροπές του SPD πρόκειται να ψηφίσουν τον Δεκέμβριο για να επιλέξουν τη νέα ηγεσία. Την ίδια στιγμή, ο κυβερνητικός συνασπισμός θα δοκιμαστεί στις κάλπες την 1η Σεπτεμβρίου, στις τοπικές εκλογές στη Σαξονία και το Βραδεμβούργο. Το CDU αναμένεται να ηττηθεί στη Σαξονία, όπου η ακροδεξιά AfD εμφανίζεται να προηγείται στις δημοσκοπήσεις, ενώ άλλη ήττα αναμένεται να υποστεί το SPD στο πάλαι ποτέ προπύργιό του στο Βραδεμβούργο, όπου η AfD ετοιμάζεται να αναδειχθεί στην πρώτη θέση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή