Προς την Καλαμάτα πλέει το ιρανικό τάνκερ Adrian Darya 1 (φωτογραφίες)

Προς την Καλαμάτα πλέει το ιρανικό τάνκερ Adrian Darya 1 (φωτογραφίες)

2' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στην Ελλάδα κατευθύνεται το ιρανικό δεξαμενόπλοιο που κρατήθηκε για εβδομάδες από τις αρχές του Γιβραλτάρ και το οποίο βρέθηκε στην καρδιά της διπλωματικής κρίσης μεταξύ του Λονδίνου και της Τεχεράνης.

Σύμφωνα με όσα μεταδίδουν τα πρακτορεία AP και Reuters επικαλούμενα τον ιστότοπο παρακολούθησης των κινήσεων των πλοίων Marine Traffic, το πλοίο αναχώρησε το βράδυ της Κυριακής από το Γιβραλτάρ κατευθύνεται προς τη Μεσόγειο. 

Σύμφωνα μάλιστα με το Reuters, το "Adrian Darya 1" το πρωί της Δευτέρας κατευθυνόταν προς την Καλαμάτα, όπου αναμένεται να φτάσει αργά το βράδυ της επόμενης Κυριακής, 25 Αυγούστου. 

Ωστόσο, εκπρόσωπος της ελληνικής ακτοφυλακής δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων ότι δεν υπάρχουν επίσημες πληροφορίες για το ότι  το πλοίο κατευθύνεται στην Καλαμάτα και ότι οι αρμόδιες αρχές παρακολουθούν στενά το θέμα. 

Προς την Καλαμάτα πλέει το ιρανικό τάνκερ Adrian Darya 1 (φωτογραφίες)-1

Μέχρι στιγμής, όπως σημειώνεται δεν έχει εξακριβωθεί γιατί το δεξαμενόπλοιο κατευθύνεται στον συγκεκριμένο προορισμό ή εάν το δρομολόγιο θα μπορούσε να αλλάξει.

Το πλοίο Adrian Darya 1  – που προηγουμένως είχε την ονομασία Grace 1  – κατασχέθηκε από τις βρετανικές ειδικές δυνάμεις δυτικά του στενού που οδηγεί στη Μεσόγειο την 4η Ιουλίου, εξαιτίας υποψιών ότι επρόκειτο να παραβιάσει κυρώσεις της ΕΕ, μεταφέροντας αργό πετρέλαιο στη Συρία, σύμμαχο του Ιράν.

Προς την Καλαμάτα πλέει το ιρανικό τάνκερ Adrian Darya 1 (φωτογραφίες)-2

Η κατάσχεση του δεξαμενόπλοιου τερματίστηκε την περασμένη εβδομάδα, όμως ομοσπονδιακό δικαστήριο στην Ουάσιγκτον εξέδωσε την Παρασκευή ένταλμα για την κατάσχεση του τάνκερ, του πετρελαίου που μεταφέρει και σχεδόν 1 εκατομμυρίου δολαρίων.

Το Γιβραλτάρ ανακοίνωσε χθες, Κυριακή, πως δεν μπορεί να συμμορφωθεί με το αίτημα αυτό επειδή δεσμεύεται από τη νομοθεσία της ΕΕ.

Η Ουάσιγκτον αποπειράθηκε να κατασχέσει το Grace 1 με το αιτιολογικό ότι σχετίζεται με το σώμα των ιρανών Φρουρών της Επανάστασης, το οποίο έχει χαρακτηρίσει τρομοκρατική οργάνωση.

Προς την Καλαμάτα πλέει το ιρανικό τάνκερ Adrian Darya 1 (φωτογραφίες)-3

Στο μεταξύ, ανώτερος ιρανός κοινοβουλευτικός φέρεται να δήλωσε πως η κρίση στις σχέσεις του Ιράν με τη Βρετανία, στο πλαίσιο της οποίας η Τεχεράνη κατήσχε τον περασμένο μήνα ένα δεξαμενόπλοιο με σημαία Βρετανίας, δεν θα τερματισθεί μέχρι το τάνκερ να φθάσει στον προορισμό του.

«Μέχρι το ιρανικό πετρελαιοφόρο να φθάσει στον προορισμό του οι Βρετανοί πρέπει να βοηθήσουν να τερματισθεί η κρίση, δήλωσε ο Χεσματολάχ Φαλαχατπισέχ, μέλος της επιτροπής εθνικής ασφαλείας και εξωτερικών υποθέσεων του ιρανικού κοινοβουλίου, σύμφωνα με το ημιεπίσημο πρακτορείο ειδήσεων ISNA.

«Αυτό σημαίνει πως η κρίση με τη Βρετανία δεν έχει τελειώσει. Η Βρετανία έχει την πρωταρχική ευθύνη να βάλει ένα τέλος στην κρίση του πετρελαιοφόρου», δήλωσε ο Φαλαχατπισέχ.

Το Ιράν έχει αρνηθεί πως το δεξαμενόπλοιό του κατευθυνόταν ποτέ στη Συρία και προειδοποίησε τις ΗΠΑ εναντίον οποιασδήποτε νέας απόπειρας να κατασχεθεί το πετρελαιοφόρο στην ανοικτή θάλασσα, μετά τον απόπλου του από το Γιβραλτάρ, δήλωσε σήμερα εκπρόσωπος του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών.

Ερωτηθείς αν οι ΗΠΑ ενδέχεται να ανανεώσουν το αίτημά τους, ο εκπρόσωπος του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών Αμπάς Μουσαβί δήλωσε: «Μια τέτοια ενέργεια θα έθετε σε κίνδυνο την ασφάλεια της ναυσιπλοΐας στην ανοικτή θάλασσα. Έχουμε εκδώσει προειδοποίηση μέσω επίσημων διαύλων, ιδιαίτερα μέσω της πρεσβείας της Ελβετίας».

Η Ελβετία αντιπροσωπεύει τα αμερικανικά συμφέροντα στο Ιράν, το οποίο δεν διατηρεί διπλωματικές σχέσεις με τις ΗΠΑ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή