«Περιβαλλοντική τραγωδία» στο Γκραν Κανάρια – Tρίτη πυρκαγιά σε διάστημα 10 ημερών (φωτογραφίες)

«Περιβαλλοντική τραγωδία» στο Γκραν Κανάρια – Tρίτη πυρκαγιά σε διάστημα 10 ημερών (φωτογραφίες)

1' 10" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το δημοφιλές τουριστικό Ισπανικό νησί Γκραν Κανάρια βρίσκεται στο έλεος της τρίτης κατά σειρά πυρκαγιάς σε διάστημα μικρότερο των 10 ημερών, η οποία παραμένει σήμερα εκτός ελέγχου, με τις αρχές να κάνουν λόγο για μια «περιβαλλοντική τραγωδία», καθώς έχει μετατρέψει σε στάχτη προστατευόμενα φυσικά καταφύγια.

Σύμφωνα με τις υπηρεσίες εκτάκτων αναγκών, αυτή η δασική πυρκαγιά, που εκδηλώθηκε το Σάββατο στα κεντρικά του νησιού, έχει ήδη κάψει 60.000 στρέμματα γης και έχει αναγκάσει χιλιάδες ανθρώπους να εγκαταλείψουν τις εστίες τους.

«Περιβαλλοντική τραγωδία» στο Γκραν Κανάρια – Tρίτη πυρκαγιά σε διάστημα 10 ημερών (φωτογραφίες)-1

Το κύριο μέτωπο βρίσκεται στο φυσικό πάρκο Ταμαντάμπα, ένα δάσος με πεύκα. «Είναι ο βασικός πνεύμονας πρασίνου στη νήσο, (…) το περιβαλλοντικό κόσμημα του Γκραν Κανάρια» υπογραμμίζει η Λουρντ Ερνάντεθ, ειδικός στις δασικές πυρκαγιές της WWF, που μίλησε στο Γαλλικό Πρακτορείο.

«Περιβαλλοντική τραγωδία» στο Γκραν Κανάρια – Tρίτη πυρκαγιά σε διάστημα 10 ημερών (φωτογραφίες)-2
Οι φλόγες φθάνουν, σε ορισμένες περιοχές, σε ύψος 50 μέτρων, εμποδίζοντας τους περίπου 1.000 πυροσβέστες κι άλλα σώματα που έχουν αναπτυχθεί να συνεχίσουν το έργο της κατάσβεσης, ακόμα και με τη βοήθεια 14 εναέριων μέσων που επιχειρούν στο σημείο.

Αύριο αναμένεται να φθάσουν στην περιοχή επιπλέον πυροσβεστικά ελικόπτερα.

«Περιβαλλοντική τραγωδία» στο Γκραν Κανάρια – Tρίτη πυρκαγιά σε διάστημα 10 ημερών (φωτογραφίες)-3

Αυτή η ανάπτυξη δυνάμεων «είναι η σημαντικότερη που έχει ποτέ οργανωθεί στα Κανάρια και μία από τις μεγαλύτερες στην Ισπανία τα τελευταία χρόνια» δήλωσε ο υπουργός Γεωργίας Λουίς Πλάνας.

Σύμφωνα με τις υπηρεσίες εκτάκτων αναγκών, οι αυξημένες θερμοκρασίες, ο αέρας και η «βροχή» στάχτης ενδέχεται να πυροδοτήσουν νέες εστίες φωτιάς, με αποτέλεσμα να καθίσταται ιδιαίτερα δύσκολη η μάχη με τις φλόγες.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή