Τουρκία: Συλλήψεις δημάρχων για τρομοκρατία

Τουρκία: Συλλήψεις δημάρχων για τρομοκρατία

1' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τρεις πρόσφατα εκλεγμένους δημάρχους και 400 πολίτες συνέλαβαν χθες οι τουρκικές αρχές, κατηγορώντας τους για δεσμούς με παρακρατικούς Κούρδους μαχητές. Οι δήμαρχοι, οι οποίοι εξελέγησαν τον Μάρτιο και μετρούν λιγότερους από πέντε μήνες θητείας, κατηγορούνται για διάδοση τρομοκρατικής προπαγάνδας και χρηματοδότηση τρομοκρατικών οργανώσεων, με την Αγκυρα να επικαλείται ξεκάθαρους δεσμούς με το παράνομο Κουρδικό Εργατικό Κόμμα (PKK).

Η καταστολή γεννά νέους φόβους κλιμάκωσης των εντάσεων στις νοτιοανατολικές περιοχές της χώρας, οι οποίες κατοικούνται κυρίως από Κούρδους. Στην επιχείρηση της Δευτέρας πραγματοποιήθηκαν επιδρομές σε 29 επαρχίες της χώρας, ωστόσο οι κρατούμενοι δήμαρχοι κατάγονται από τις κουρδικές επαρχίες Ντιγιαρμπακίρ, Μαρντίν και Βαν. Και οι τρεις ανήκουν στο φιλοκουρδικό HDP και αύξησαν σημαντικά την εκλογική διαφορά τους με το κυβερνών AKP στις πρόσφατες περιφερειακές εκλογές.

Οι κατηγορίες περιλαμβάνουν τη μετονομασία τοπικών δρόμων και πάρκων με ονόματα φυλακισμένων μελών του PKK και την προσφορά θέσεων εργασίας σε συγγενείς Κούρδων μαχητών, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Εσωτερικών της Τουρκίας. «Μέσω δικαστικών και διοικητικών ερευνών, το υπουργείο μας καθαίρεσε τρεις δημάρχους οι οποίοι αποδείχθηκε ότι ήταν ταγμένοι σε τρομοκρατικές οργανώσεις», ανέφερε το υπουργείο στο δελτίο Τύπου που εξέδωσε, προτού κατηγορήσει το HDP ότι σκόπιμα επέλεξε τους συγκεκριμένους υποψηφίους. Από την πλευρά της, η φιλοκουρδική παράταξη χαρακτήρισε την απόφαση «μια ξεκάθαρη κατάπνιξη της εκλογικής βούλησης» και κάλεσε όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης να συσπειρωθούν για να εκφράσουν τη διαμαρτυρία τους. Το κοσμικό Δημοκρατικό Λαϊκό Κόμμα (CHP) εξέφρασε ήδη τη στήριξή του, με τον αντιπρόεδρο της παράταξης Οζγκιούρ Οζέλ να σημειώνει ότι «για άλλη μια φορά το κυβερνών κόμμα επέλεξε τον φασισμό αντί της δημοκρατίας».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή