Με απειλές εκβιάζει την Ε.Ε. ο Μπ. Τζόνσον

Με απειλές εκβιάζει την Ε.Ε. ο Μπ. Τζόνσον

1' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΛΟΝΔΙΝΟ. Η απεγνωσμένη αναζήτηση διαπραγματευτικών εργαλείων από την κυβέρνηση του Μπόρις Τζόνσον οδήγησε στην απόπειρα να χρησιμοποιηθούν οι Ευρωπαίοι πολίτες που κατοικούν στη Βρετανία ως πιόνια, των οποίων το καθεστώς θα είναι αβέβαιο μετά την «άμεση κατάργηση της ελεύθερης μετακίνησης», στις 31 Οκτωβρίου. Στους σχεδιασμούς της προηγούμενης κυβέρνησης της Τερέζα Μέι περιλαμβανόταν μεταβατική περίοδος δύο ετών μετά την έξοδο της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ενωση.

Δημοσίευμα της εφημερίδας Independent της Κυριακής ανέφερε ότι η νέα υπουργός Εσωτερικών Πρίτι Πάτελ τάσσεται υπέρ της επιβολής άμεσων περιορισμών στην είσοδο πολιτών από την Ε.Ε. προς αναζήτηση εργασίας, χωρίς ωστόσο να υπάρχει άλλο σύστημα που θα ρυθμίζει το ποιος επιτρέπεται να εισέλθει στη Βρετανία και ποιος όχι. «Δηλαδή μια νοσηλεύτρια από την Ε.Ε. που θα τύχει να βρίσκεται σε διακοπές στα τέλη Οκτωβρίου μπορεί να μην κατορθώσει να επιστρέψει στην εργασία της;» αναρωτήθηκε το στέλεχος των Φιλελεύθερων Δημοκρατών, Εντ Ντέιβι. Το δημοσίευμα αναφέρει ότι η Πάτελ θα επιχειρήσει να εφαρμόσει την πολιτική αυτή με εγκυκλίους, αποφεύγοντας την πολιτικά ριψοκίνδυνη ψήφισή της από τη βρετανική Βουλή. Ολα αυτά αφορούν την περίπτωση εξόδου χωρίς συμφωνία – λεπτομέρεια που οδηγεί στην εκτίμηση ότι ίσως το θέμα ανακινείται μόνο και μόνο για να πιεστούν οι χώρες της Ε.Ε. να ανοίξουν εκ νέου τις διαπραγματεύσεις με το Λονδίνο, προσφέροντας καλύτερους όρους σε μια νέα συμφωνία. Εξάλλου, η βελτίωση των όρων της βρετανικής εξόδου είναι ο σκοπός της περιοδείας που πραγματοποιεί αυτή την εβδομάδα ο Βρετανός πρωθυπουργός Τζόνσον στο Παρίσι και το Βερολίνο.

Πάντως, οι αναταράξεις που θα επέφερε η αβεβαιότητα στη βρετανική αγορά εργασίας θα ήταν πολύ σοβαρότερες από τις όποιες επιπτώσεις στην Ε.Ε. Παρομοίως, έγγραφο της βρετανικής κυβέρνησης με τίτλο Project Yellowhammer και ημερομηνία 1η Αυγούστου περιγράφει πολύ σημαντικά προβλήματα στον ανεφοδιασμό της Βρετανίας σε περίπτωση εξόδου χωρίς συμφωνία, με τα βρετανικά διαπραγματευτικά χαρτιά να μοιάζουν όλο και περισσότερο με τη «διαπραγμάτευση» του επίδοξου αυτόχειρα που βάζει το περίστροφο στον κρόταφό του.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή