Γρίφος η πορεία του ιρανικού τάνκερ – «Στενή παρακολούθηση από το ΥΠΕΞ» αναφέρουν διπλωματικές πηγές

Γρίφος η πορεία του ιρανικού τάνκερ – «Στενή παρακολούθηση από το ΥΠΕΞ» αναφέρουν διπλωματικές πηγές

1' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε απόσταση εκατό περίπου χιλιομέτρων βορειοδυτικά του Οράν (Αλγερία) βρισκόταν το πρωί της Τρίτης το ιρανικό τάνκερ Adrian Darya 1, πλέοντας προς ανατολάς.

Σύμφωνα με τηλεγράφημα του ιρανικού πρακτορείου ειδήσεων Irna, ιρανός λιμενικός αξιωματούχος, ο Τζαλίλ Εσλάμι, δήλωσε ότι το τάνκερ πλέει σε διεθνή ύδατα.

Ωστόσο, αοριστία καλύπτει τον τελικό του προορισμό και την τύχη του φορτίου του τάνκερ ενώ οι αρχές του Γιβραλτάρ δεν επιβεβαίωσαν ποτέ επισήμως τον απόπλου του.

Την ίδια ώρα, αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ γνωστοποίησε την «αυστηρή θέση» της Ουάσιγκτον προς την ελληνική κυβέρνηση, καθώς και προς όλα τα λιμάνια της Μεσογείου σχετικά με την παροχή διευκολύνσεων στο ιρανικό τάνκερ, δηλώνοντας ότι η παροχή βοήθειας στο πλοίο μπορεί να θεωρηθεί υποστήριξη προς τρομοκρατική οργάνωση.

Διπλωματικές πηγές ανέφεραν ότι τo ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών «παρακολουθεί στενά το ζήτημα που έχει προκύψει με το τάνκερ ιρανικών συμφερόντων και βρίσκεται σε επικοινωνία διά της διπλωματικής οδού με την αμερικανική πλευρά», της οποίας οι θέσεις άλλωστε για το συγκεκριμένο ζήτημα είναι γνωστές και έχουν κοινοποιηθεί όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και σε όλα τα κράτη και λιμένες της Μεσογείου.

Τις πληροφορίες που θέλουν το ιρανικό δεξαμενόπλοιο να κατευθύνεται προς την Καλαμάτα σχολίασε και εκπρόσωπος της αμερικανικής πρεσβείας στην Ελλάδα. Οπως σημειώνει, το ιρανικό πλοίο μεταφέρει παράνομο πετρέλαιο με στόχο να «τροφοδοτήσει» ιρανικές και συριακές τρομοκρατικές εκστρατείες. 

Σχετικά με την πορεία του τάνκερ και τις πληροφορίες ότι κατευθύνεται προς την Καλαμάτα, σύμφωνα με την πληροφόρηση από το Υπουργείο Ναυτιλίας, δεν υπάρχει μέχρι στιγμής αίτημα ελλιμενισμού του πλοίου στο λιμάνι της Καλαμάτας ή σε άλλο λιμάνι της χώρας μας, όπως και οποιοδήποτε άλλης φύσης αίτημα προς τις ελληνικές αρχές.    

Με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή