Οχι άλλον εκφοβισμό στη 16χρονη ακτιβίστρια Γκρέτα

Οχι άλλον εκφοβισμό στη 16χρονη ακτιβίστρια Γκρέτα

2' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μοιάζει πολύ νέα, αλλά ταυτόχρονα αρκετά μεγάλη για να επωμιστεί τα προβλήματα του κόσμου. Με πρόσωπο καθαρό και ένα αυστηρό μαύρο σακάκι, η Γκρέτα Τούνμπεργκ κοιτάζει αγέλαστη από το εξώφυλλο της τελευταίας έκδοσης του GQ. Είναι μια εντυπωσιακή και ταυτόχρονα ανησυχητική εικόνα: με το τεντωμένο δάκτυλό της δείχνει τον αναγνώστη, επιρρίπτοντάς του ευθύνες.

Φαίνεται, όμως, ότι οι γυναίκες μαχήτριες της κλιματικής αλλαγής πυροδοτούν την έκφραση των χειρότερων συναισθημάτων σε κάποιους άνδρες, είτε πρόκειται για τον Νάιτζελ Φάρατζ, που κατηγόρησε τη Μέγκαν Μαρκλ για την καταβαράθρωση της δημοτικότητας του πρίγκιπα Χάρι, είτε για τον Αυστραλό ραδιοφωνικό παραγωγό Αλαν Τζόουνς, που υπέδειξε ότι κάποιος πρέπει «να χώσει μια κάλτσα στο λαρύγγι της πρωθυπουργού της Νέας Ζηλανδίας, Τζασίντα Αρντερν», επειδή υπαινίχθηκε ότι η Αυστραλία πρέπει να κάνει περισσότερα για τη μείωση των εκπομπών αερίων, που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου.

Στη ρίζα αυτής της επιθετικότητας κατά των γυναικών που μας ζητούν να στερηθούμε κάποιες από τις ελευθερίες μας για το ευρύτερο καλό (να ταξιδεύουμε με αεροπλάνα και αυτοκίνητα, να τρώμε κρέας, να εξακολουθούμε να ζούμε σαν να μη συμβαίνει τίποτα), βρίσκεται ο εγωισμός – και όχι ο μισογυνισμός. Φαίνεται ότι οι ακτιβίστριες κατά της κλιματικής αλλαγής πυροδοτούν τις αντιδράσεις αυτών που θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν ως «τοξικοί φιλελεύθεροι». Ανθρωποι που επιθυμούν να κάνουν ό,τι θέλουν και εξοργίζονται στην ιδέα ότι κάποιος θα τολμήσει να τους υποδείξει το καλό, ιδιαίτερα όταν αυτός ο κάποιος τυχαίνει να είναι γυναίκα.

Οι μηδενιστές δεν αρνούνται ότι ο πλανήτης φλέγεται. Αρνούνται, ωστόσο, να νιώσουν άσχημα γι’ αυτό. Θέλουν τις διακοπές τους υπό τον ήλιο και τα οχήματα 4×4, ό,τι και να συμβαίνει, και αλίμονο σε όποιον βρεθεί στον δρόμο τους. Η μεγάλη δύναμη της Γκρέτα είναι ότι, καθώς εμφανίστηκε στο προσκήνιο ως παιδί και πάσχουσα από το σύνδρομο Ασπεργκερ, μια διαταραχή του αυτιστικού φάσματος, είχε αδιαμφισβήτητο ηθικό πλεονέκτημα.

Εκφοβισμός

Πολλοί από τους επικριτές της υποστηρίζουν ότι, εφόσον είναι αρκετά μεγάλη για να απευθύνεται στους παγκόσμιους ηγέτες, είναι εξίσου μεγάλη για να δέχεται δριμεία κριτική. Ωστόσο, οι περισσότεροι δέχονται ότι βρίσκεται ακόμα σε μια πολύ ευαίσθητη ηλικία και γεννά προστατευτικά συναισθήματα σε όποιον έχει έστω λίγη ανθρωπιά μέσα του. Ακόμα και οι επικριτές της, όμως, αποδέχονται ότι η οργίλη αντιμετώπισή της, ωσάν να επρόκειτο για ενήλικη, δεν είναι τίποτε άλλο παρά εκφοβισμός.

Μια κοινωνία που αρνείται να ακούσει τα παιδιά της όταν έχουν δίκιο, καθώς οι ενήλικες φέρονται σαν κακομαθημένα νήπια που αρνούνται να καθαρίσουν τις βρωμιές που δημιούργησαν, είναι μια κοινωνία που δεν πρόκειται να εξελιχθεί. Ισως τα παιδιά μπορέσουν να ξαναγίνουν παιδιά όταν οι ενήλικοι ωριμάσουν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή