«Οχι» από Ε.Ε. στην έκκληση Μπόρις Τζόνσον

«Οχι» από Ε.Ε. στην έκκληση Μπόρις Τζόνσον

1' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η έκκληση του Μπόρις Τζόνσον για απομάκρυνση της δικλίδας ασφαλείας των ιρλανδικών συνόρων (backstop) από οποιαδήποτε συμφωνία του Brexit απορρίφθηκε κατηγορηματικά από την Ε.Ε., με μια ομάδα εργασίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να χαρακτηρίζει την πρόσφατη επιστολή του Βρετανού πρωθυπουργού «παραπλανητική και γεμάτη ανακρίβειες».

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ απάντησε στον Τζόνσον λέγοντας ότι «όποιος δεν προτείνει ρεαλιστικές εναλλακτικές λύσεις για το backstop, υποστηρίζει στην πραγματικότητα την αποκατάσταση των συνόρων, ακόμα και αν δεν το παραδέχεται». Σε ανάρτησή του στον προσωπικό λογαριασμό του στο Τwitter, ο Τουσκ υπερασπίστηκε το backstop ως μια απαραίτητη ασφάλιση για την αποφυγή των σκληρών συνόρων στο νησί της Ιρλανδίας, προσθέτοντας πως είναι μονόδρομος έως ότου βρεθεί μια εναλλακτική λύση.

Στην επιστολή που απηύθυνε προς τον Τουσκ τη Δευτέρα, ο Τζόνσον δήλωσε πως το Ηνωμένο Βασίλειο θα μπορούσε να εξασφαλίσει τη μη εγκατάσταση σκληρών συνόρων στα ιρλανδικά σύνορα μέσω ειδικής νομοθεσίας, και κάλεσε την Ε.Ε. να πράξει το ίδιο. Ο Βρετανός πρωθυπουργός πρόσθεσε επίσης ότι και οι δύο πλευρές πρέπει να συζητήσουν περαιτέρω τις πιθανές εναλλακτικές ρυθμίσεις για την αστυνόμευση των συνόρων, ενώ υποσχέθηκε πως θα προβεί σε άλλες «δεσμεύσεις», σε περίπτωση που τα μέτρα δεν είναι έτοιμα πριν από την τελική ημερομηνία αναχώρησης της 31ης Οκτωβρίου.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες, η εκπρόσωπος Τύπου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Νατάσα Μπερντό, δήλωσε ότι συμφωνεί με τη διαδικτυακή απάντηση του Τουσκ. «Χαιρετίζουμε τη δέσμευση της κυβέρνησης του Ηνωμένου Βασιλείου για μια ομαλή αποχώρηση από την Ενωση, ωστόσο η επιστολή δεν παρέχει ούτε μία ξεκάθαρη εναλλακτική λύση για την αποτροπή της επιστροφής ενός σκληρού συνόρου στο νησί της Ιρλανδίας», συμπλήρωσε η Μπερντό.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή