Δεσμεύσεις για Ε.Ε. και Ουκρανία από Μακρόν και Πούτιν

Δεσμεύσεις για Ε.Ε. και Ουκρανία από Μακρόν και Πούτιν

1' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Νέα ώθηση στις ειρηνευτικές συνομιλίες με την Ουκρανία και στη βελτίωση των σχέσεων μεταξύ Μόσχας και Ευρωπαϊκής Ενωσης δεσμεύθηκαν να δώσουν ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν και ο Ρώσος ομόλογος του Βλαντιμίρ Πούτιν, κατά τη διάρκεια της επίσημης συνάντησής τους στη νότια Γαλλία το απόγευμα της Δευτέρας. Παρά το θετικό κλίμα, οι δύο ηγέτες εξέφρασαν τις διαφωνίες τους σε σειρά θεμάτων, συμπεριλαμβανομένης της κατάστασης στη Συρία, αλλά και της καταστολής των διαδηλώσεων της αντιπολίτευσης από τις ρωσικές αρχές.

Ο Μακρόν κάλεσε τον Πούτιν στην προεδρική εξοχική κατοικία στο Φορτ ντε Μπρεγκανσόν της Γαλλικής Ριβιέρας, για ιδιωτική συνάντηση, η οποία περιλάμβανε και δείπνο. Οι συνομιλίες πραγματοποιήθηκαν μόλις λίγες ημέρες πριν ξεκινήσει η σύνοδος κορυφής της ομάδας των 7 (G7) στην πόλη Μπιαρίτζ, όπου θα παρευρεθούν, μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ και η Γερμανίδα καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ. Η Γαλλία κατέχει τη φετινή προεδρία του G7, όπου περιλαμβάνονται ακόμη η Βρετανία, ο Καναδάς, η Γερμανία, η Ιταλία και η Ιαπωνία. Η Ρωσία, πρώην μέλος των συνόδων κορυφής που τότε αποκαλούνταν G8, αποκλείστηκε από την ομάδα μετά την προσάρτηση της περιοχής της Κριμαίας, το 2014.

Μιλώντας σε κοινή συνέντευξη Τύπου λίγο πριν από τη συνάντηση, ο Μακρόν εξέφρασε την ελπίδα για την εκλογή του νέου προέδρου της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι, προσθέτοντας πως πρόκειται για μοναδική ευκαιρία να ξαναρχίσουν οι διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία. «Πιστεύω πως οι απόψεις και οι επιλογές του Ζελένσκι έχουν αλλάξει το παιχνίδι», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Γάλλος πρόεδρος, ενώ από την πλευρά του και ο Πούτιν εξέφρασε συγκρατημένη αισιοδοξία για το μέλλον των συνομιλιών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή