Ιταλία: Παραίτηση Κόντε με επίθεση κατά Σαλβίνι

Ιταλία: Παραίτηση Κόντε με επίθεση κατά Σαλβίνι

1' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΡΩΜΗ. «Αυτή η κυβέρνηση τελειώνει εδώ». Ο Ιταλός πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε υπέβαλε χθες την παραίτησή του, εξαπολύοντας μετωπική επίθεση εναντίον του υπουργού Εσωτερικών Ματέο Σαλβίνι. Η πρωτοβουλία περνάει στον πρόεδρο της Δημοκρατίας Σέρτζο Ματαρέλα, ο οποίος θα διερευνήσει το ενδεχόμενο κυβέρνησης με διαφορετική πλειοψηφία ή προσφυγής στις κάλπες στα τέλη Οκτωβρίου ή στις αρχές Νοεμβρίου. «Αξιολογώ ως εντελώς ανεύθυνη την απόφαση να προκληθεί κυβερνητική κρίση για να εξυπηρετηθούν προσωπικά και κομματικά συμφέροντα», είπε ο Κόντε κατά τη συζήτηση στη Γερουσία, καταχειροκροτούμενος. «Η ψήφος είναι η πεμπτουσία της δημοκρατίας. Αλλά το να στέλνουμε τους πολίτες στις κάλπες κάθε χρόνο είναι ανευθυνότητα», συνέχισε, απευθυνόμενος στον Σαλβίνι, ο οποίος καθόταν ανέκφραστος δίπλα του. O Κόντε εξέφρασε επίσης την ανησυχία του για τις εκκλήσεις του Σαλβίνι προς τους υποστηρικτές του να βγουν στις πλατείες σε περίπτωση που δεν γίνουν εκλογές και για την επιδίωξή του να αποκτήσει «το σύνολο των εξουσιών».

Ο υπουργός Εσωτερικών και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης έχει στα χέρια του δημοσκοπήσεις που του επιτρέπουν να προσβλέπει στον πρωθυπουργικό θώκο, σε περίπτωση νέων εκλογών. Παρότι κατέθεσε πρόταση μομφής στην κυβέρνηση, ο Σαλβίνι παραμένει υπουργός, ενώ δηλώνει ότι θα μπορούσε να ψηφίσει πρώτα τον νέο προϋπολογισμό και μετά να παραιτηθεί.

Αντί να αφήσει στον Σαλβίνι την αποκλειστική πρωτοβουλία των κινήσεων, ο Κόντε επέλεξε να επιστρέψει την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στον πρόεδρο Ματαρέλα. Ο Ιταλός πρόεδρος θα διερευνήσει το ενδεχόμενο σχηματισμού βραχύβιας υπηρεσιακής κυβέρνησης ή κυβερνητικής συμφωνίας ανάμεσα στο συγκυβερνών Κίνημα 5 Αστέρων και στο αντιπολιτευόμενο Δημοκρατικό Κόμμα. Το Κίνημα 5 Αστέρων κατέκτησε την εξουσία ως «φρέσκια» εναλλακτική στο Δημοκρατικό Κόμμα και η πιθανή συγκυβέρνηση θα αποτελούσε βούτυρο στο ψωμί της Λέγκας.

Απευθυνόμενος στη Γερουσία αμέσως μετά τον Κόντε, ο Σαλβίνι ξεκίνησε ήδη να ειρωνεύεται τους κυβερνητικούς εταίρους του για το ενδεχόμενο τέτοιας σύμπραξης. Μιλώντας με πολύ πιο απλουστευτικό, άμεσο και συνθηματολογικό λόγο από ό,τι ο Κόντε, ο Σαλβίνι περιέγραψε τον εαυτό του ως σωτήρα μιας Ιταλίας που κινδυνεύει από οικονομικό μαρασμό και δημογραφικό αφανισμό. «Δεν θέλω την Ιταλία σκλάβα κανενός, δεν θέλω αλυσίδες», είπε. «Τα νοσοκομεία δεν θα τα συντηρούμε μόνο αν το επιτρέπουν οι Βρυξέλλες, τις αναπηρικές συντάξεις δεν θα τις αυξάνουμε μόνο αν το επιτρέπουν οι Βρυξέλλες».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή