ΚΟΣΜΟΣ

Το Open Arms ελλιμενίστηκε στη Λαμπεντούζα μετά την εισαγγελική εντολή

Το Open Arms ελλιμενίστηκε στη Λαμπεντούζα μετά την εισαγγελική εντολή

Το πλοίο Open Arms, που παρέμενε επί 19 ημέρες αγκυροβολημένο στα ανοικτά ενός μικρού ιταλικού νησιού με περίπου 80 εναπομείναντες μετανάστες και πρόσφυγες, ελλιμενίστηκε εντέλει στη Λαμπεντούζα και οι επιβαίνοντες σε αυτό άρχισαν να αποβιβάζονται, μεταδίδουν ιταλικά ΜΜΕ.

Το ιταλικό δημόσιο πρακτορείο ειδήσεων ANSA ανέφερε ότι το πλοίο της ισπανικής ΜΚΟ ProActiva Open Arms καλωσόρισαν ακτιβιστές καθώς έμπαινε στο λιμάνι.

to-open-arms-ellimenistike-sti-lampentoyza-meta-tin-eisaggeliki-entoli0

Το Open Arms έδεσε στο λιμάνι μερικές ώρες μετά την ιταλική εισαγγελική διαταγή που προέβλεπε την άμεση αποβίβαση στη Λαμπενούζα τωνι 81 μεταναστών που απέμεναν στο σκάφος μετά τη διάσωσή τους στη Μεσόγειο και το Open Arms να κατασχεθεί από τις ιταλικές αρχές.

Η εντολή δόθηκε από την εισαγγελία του Αγκριτζέντο, αφού ο εισαγγελέας Λουίτζι Πατρονάτζο ανέβηκε προηγουμένως στο πλοίο, μαζί με δύο γιατρούς, για να εξετάσει την κατάσταση, σύμφωνα με το ιταλικό πρακτορείο ANSA.

to-open-arms-ellimenistike-sti-lampentoyza-meta-tin-eisaggeliki-entoli1

Λίγο νωρίτερα, ο υπουργός Εσωτερικών Ματέο Σαλβίνι ανέφερε μέσω Facebook, ότι αναμένει από τους εισαγγελείς να δώσουν εντολή εκκένωσης του σκάφους.

Υπενθυμίζεται ότι η ισπανική ΜΚΟ είχε ζητήσει κατ' επανάληψη να επιτραπεί στους περίπου 100 μετανάστες, που παραμένουν επί 19 ημέρες πάνω στο πλοίο, να αποβιβαστούν στην Ιταλία.

to-open-arms-ellimenistike-sti-lampentoyza-meta-tin-eisaggeliki-entoli2

Ο εισαγγελέας διέταξε επίσης να κατασχεθεί προληπτικά το πλοίο μόλις φτάσει στο λιμάνι, στο πλαίσιο μιας έρευνας κατ' αγνώστων με την υποψία της παράνομης κράτησης προσώπων, παράλειψης και άρνησης παροχής βοήθειας. Ο Σαλβίνι υποστηρίζει ότι η έρευνα αυτή αφορά προσωπικά τον ίδιο.

«Αν νομίζει κανείς ότι θα με φοβίσει με την πολλοστή προσφυγή και έρευνα, γελιέται. Θα ήταν λάθος, αφού καταφέραμε να πείσουμε την Ισπανία να στείλει ένα πλοίο (για να παραλάβει τους μετανάστες), τώρα να τους αποβιβάσουμε στην Ιταλία και να δικάσουμε τον υπουργό Εσωτερικών που εξακολουθεί να υπερασπίζεται τα σύνορα της χώρας», τόνισε.

to-open-arms-ellimenistike-sti-lampentoyza-meta-tin-eisaggeliki-entoli3

Το μεσημέρι έγινε γνωστό ότι οι ισπανικές αρχές αποφάσισαν να στείλουν ένα πολεμικό σκάφος για να παραλάβει τους μετανάστες και να τους μεταφέρει στις Βαλεαρίδες. Η Μαδρίτη έλαβε αυτήν την απόφαση αφού περίπου δέκα άνθρωποι πήδηξαν στη θάλασσα, προσπαθώντας να φτάσουν κολυμπώντας στις ιταλικές ακτές.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ