Τουρκία: Διαδηλώσεις για την παύση τριών δημάρχων

Τουρκία: Διαδηλώσεις για την παύση τριών δημάρχων

1' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΑΓΚΥΡΑ. Αντλίες νερού και δακρυγόνα χρησιμοποίησε χθες η τουρκική αστυνομία προκειμένου να διαλύσει διαδηλώσεις στη νοτιοανατολική Τουρκία για την παύση τριών Κούρδων δημάρχων, πέντε μήνες μετά την εκλογή τους. Η κυβέρνηση της Αγκυρας αποφάσισε την αντικατάσταση των δημάρχων του Ντιγιάρμπακιρ, του Βαν και της Μαρντίν από κρατικούς λειτουργούς, προχωρώντας στη σύλληψη 400 ατόμων ως υπόπτων για σχέσεις με κουρδικές τρομοκρατικές οργανώσεις.

Στο Ντιγιάρμπακιρ, τη μεγαλύτερη πόλη της ΝΑ Τουρκίας, η αστυνομία έκανε χρήση πυροσβεστικών αντλιών εναντίον μικρών ομάδων διαδηλωτών, ενώ αστυνομικοί ξυλοκόπησαν Κούρδους διαδηλωτές που είχαν συγκεντρωθεί έξω από το δημαρχείο. «Βλέπετε σήμερα ένα καθεστώς αυθαιρεσίας και καταπίεσης. Θα συνεχίσουμε να αντιστεκόμαστε, όπως είναι το νόμιμο δικαίωμά μας», δήλωνε χθες το ηγετικό στέλεχος του φιλοκουρδικού κόμματος HDP Σεζάι Τεμελί.

Σε ανακοίνωσή του, το υπουργείο Εσωτερικών αναφέρει ότι οι τρεις παυθέντες δήμαρχοι κατηγορούνται ως μέλη τρομοκρατικής οργάνωσης και για διασπορά τρομοκρατικής προπαγάνδας. Το HDP, όμως, αντιτείνει ότι η καθαίρεση των τοπικών αρχόντων αποτελεί πολιτικό πραξικόπημα και απόπειρα φίμωσης των κουρδικών φωνών. Ο πρόεδρος Ερντογάν έχει κατηγορήσει επανειλημμένως το HDP για σχέσεις με το Κουρδικό Εργατικό Κόμμα (PKK), το οποίο έχει χαρακτηριστεί τρομοκρατική οργάνωση από τις ΗΠΑ και την Ευρωπαϊκή Ενωση. Το HDP αρνείται κάθε σχέση με το PKK.

Η παύση των τριών δημάρχων θυμίζει την απόλυση δεκάδων εκλεγμένων εκπροσώπων της τοπικής αυτοδιοίκησης το 2016 με παρόμοιες κατηγορίες, η οποία έγινε στον απόηχο του αποτυχημένου πραξικοπήματος, τον Ιούλιο εκείνου του έτους. Σχεδόν 100 δήμαρχοι και χιλιάδες κομματικά στελέχη φυλακίστηκαν ως οπαδοί του ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή