Βροχή από βόμβες στο Ιντλίμπ

Βροχή από βόμβες στο Ιντλίμπ

1' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ανησυχία έχει προκαλέσει στην τουρκική κυβέρνηση το νέο κύμα προσφύγων που δημιουργείται στα σύνορά της με τη Συρία, καθώς ο κυβερνητικός στρατός του προέδρου Ασαντ και η ρωσική αεροπορία βομβαρδίζουν ανηλεώς θέσεις αντικαθεστωτικών ανταρτών στη βορειοδυτική επαρχία Ιντλίμπ. Δεκάδες χιλιάδες Σύροι εγκατέλειψαν το τελευταίο εικοσιτετράωρο την πόλη Μααράτ αλ Νουμάν, όπου είχαν καταφύγει εσωτερικοί πρόσφυγες από άλλες περιοχές της χώρας, καθώς ο κυβερνητικός στρατός κέρδιζε νέα εδάφη στη γειτονική, στρατηγικής σημασίας, πόλη Χαν Σεϊχούν.

Μία ημέρα νωρίτερα, ο μεγαλύτερος όγκος των ανταρτών είχε εγκαταλείψει τη Χαν Σεϊχούν, αν και οι ορισμένες ομάδες συνέχιζαν και χθες να προβάλλουν πεισματική αντίσταση, καθυστερώντας την προέλαση του συριακού στρατού. Σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, που πρόσκειται στη συριακή αντιπολίτευση, αεροπορικός βομβαρδισμός έπληξε το νοσοκομείο της πόλης Τελ Μανάς, στην επαρχία Ιντλίμπ. Εξάλλου, η ανθρωπιστική οργάνωση «Λευκά Κράνη», η οποία επίσης πρόσκειται στην αντιπολίτευση, ανέφερε ότι πέντε άμαχοι σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια των τελευταίων βομβαρδισμών, συμπεριλαμβανομένου ενός γιατρού από το νοσοκομείο της Τελ Μανάς.

Τον περασμένο Σεπτέμβριο, Ρωσία και Τουρκία συμφώνησαν να μετατραπεί το Ιντλίμπ –η τελευταία μεγάλη περιοχή της Συρίας που εξακολουθεί να ελέγχεται από αντικαθεστωτικούς, κυρίως τζιχαντιστές– σε ασφαλή ζώνη. Ωστόσο, από τις 30 Απριλίου, ο συριακός στρατός, με την υποστήριξη της ρωσικής αεροπορίας, έχει εξαπολύσει εκστρατεία για την ανάκτηση ολόκληρης της περιοχής. Η Δαμασκός επικαλείται συστηματικές παραβιάσεις της ανακωχής από «τρομοκράτες». Η κλιμάκωση των συγκρούσεων τις τελευταίες ημέρες θέτει σε δοκιμασία τη συνεννόηση Τουρκίας – Ρωσίας στο Συριακό.

Στο μεταξύ, η τουρκική κυβέρνηση αρχίζει να σκληραίνει τη στάση της στο προσφυγικό, καθώς οι κοινωνικές πιέσεις από τα 3,6 εκατομμύρια των Σύρων προσφύγων κλιμακώνεται. Με συνέντευξή του στο τηλεοπτικό δίκτυο Haberturk ο υπουργός Εσωτερικών Σουλεϊμάν Σοϊλού παρέτεινε έως τις 30 Οκτωβρίου την προθεσμία που έχει τεθεί σε μη καταγεγραμμένους πρόσφυγες να εγκαταλείψουν την Κωνσταντινούπολη και να εγκατασταθούν σε άλλα σημεία της χώρας, υπό την απειλή της απέλασής τους. Η μεγαλύτερη πόλη της Τουρκίας φιλοξενεί περίπου 550.000 πρόσφυγες από τη Συρία και υπάρχουν φόβοι ότι το πρόβλημα θα μεγεθυνθεί ακόμη περισσότερο εξαιτίας των εξελίξεων στο Ιντλίμπ. Στην ίδια συνέντευξή του, ο Σοϊλού κατήγγειλε ότι πριν από δύο ημέρες Αμερικανοί συναντήθηκαν στη Συρία με εκπροσώπους της τουρκικής τρομοκρατικής οργάνωσης MLKP. Πρόκειται για οργάνωση μαοϊκών καταβολών, η οποία, σύμφωνα με ρεπορτάζ του τουρκικού Τύπου, στέλνει εθελοντές να πολεμήσουν στο πλευρό της κουρδικής πολιτοφυλακής YPG, στη Συρία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή