Νεωτερισμοί τρίτης ηλικίας

Νεωτερισμοί τρίτης ηλικίας

2' 7" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ολο και περισσότεροι άνθρωποι ζουν μακρά και υγιή ζωή. Σύμφωνα με το αμερικανικό υπουργείο Υγείας και Ανθρώπινων Πόρων, το μέσο προσδόκιμο ζωής είναι 78,6 έτη για τους άνδρες και 81,1 για τις γυναίκες, ενώ στο μέλλον αναμένεται να αυξηθεί ακόμα περισσότερο. Βέβαια, οι ηλικιωμένοι που παραμένουν σήμερα δραστήριοι και υγιείς ανακαλύπτουν ότι δεν διαθέτουν τις ίδιες ικανότητες που είχαν όταν ήταν νεότεροι. Αυτό σημαίνει ότι, παρά την καλή τους υγεία, γίνονται βραδύτεροι και ασθενέστεροι, έχουν μειωμένη όραση, ακοή, γεύση και αφή. Παρ’ όλα αυτά, ο αριθμός των δραστήριων και υγιών ηλικιωμένων αυξάνεται και αυτό είναι κάτι που ο εμπορικός κόσμος δεν μπορεί να αγνοήσει.

Δυστυχώς, ο κόσμος φαίνεται ότι είναι σχεδιασμένος… κατά των ηλικιωμένων. Καθημερινά αντικείμενα απαιτούν τανάλιες και μαχαίρια για να ανοίξουν, τα δοχεία με βιδωτά καπάκια απαιτούν δύναμη, ενώ οι εμπορικές εταιρείες τυπώνουν τις οδηγίες χρήσης με τα μικρότερα στοιχεία. Ως αποτέλεσμα, είναι αδύνατον να αναγνωστούν οι ετικέτες χωρίς μεγεθυντικό φακό. Ακόμη, όμως, και όταν οι εταιρείες σχεδιάζουν αντικείμενα ειδικά για ηλικιωμένους, συνήθως είναι άσχημα και φωνάζουν «είμαι γέρος και δεν μπορώ να λειτουργήσω».

O Tζέρεμι Μίερσον, σχεδιαστής στο Βασιλικό Κολέγιο Τέχνης του Λονδίνου, επιμελήθηκε μια εξαιρετική έκθεση στο Μουσείο Σχεδίου της βρετανικής πρωτεύουσας, υπό τον τίτλο «New Old» (Νέοι Γέροι), η οποία εξερευνούσε τη δυνατότητα σχεδιαστών και σχεδίων να ενισχύσουν τις εμπειρίες μας στο ύστερο κομμάτι του βίου μας. Οι περιπατητήρες (τα γνωστά Πι), τα ηλεκτρικά αναπηρικά αμαξίδια και τα καροτσάκια για ψώνια, που είναι σχεδιασμένα ειδικά για άτομα τρίτης ηλικίας, συνήθως δεν έχουν καμιά κομψότητα ή χάρη. Δεν συμβαίνει, όμως, το ίδιο με το Scooter for Life, ένα ηλεκτρικό πατίνι για ηλικιωμένους, το οποίο σχεδίασε η βρετανική εταιρεία PriestmanGoode. Το καινοτόμο πατίνι διαθέτει τρεις τροχούς –για σταθερότητα– και μια κομψή θήκη για την αποθήκευση και μεταφορά των αγορών.

Οι ισχυροί και ελαφρείς κινητήρες και οι μπαταρίες που υπάρχουν σήμερα μπορούν να καταστήσουν ηλεκτρικά πολλά νέα πράγματα, όπως περιπατητήρες, αναπηρικά αμαξίδια, ποδήλατα, τρίκυκλα, μωρουδιακά καροτσάκια και καρότσια για ψώνια. Αν αυτές οι συσκευές είναι κομψές και χρήσιμες, είναι βέβαιο ότι θα κινητοποιήσουν και θα δώσουν δύναμη σε όλους, από τους πολύ νέους μέχρι τους πολύ ηλικιωμένους. Σίγουρα, αυτές οι μηχανοκίνητες συσκευές θα ωφελήσουν τους πάντες. Επίσης, από τη στιγμή που θα πάψει να υφίσταται το στίγμα που συνοδεύει όλες τις συσκευές που μοιάζουν ιατρικές, θα δούμε περισσότερους ηλικιωμένους να προσθέτουν δραστηριότητες στην καθημερινότητά τους και –γιατί όχι;– να κάνουν και ιστιοσανίδα, αφού υπάρχουν και ηλεκτρικές.

Υπάρχουν και άλλα παραδείγματα φιλόδοξων σχεδίων για ηλικιωμένους, αλλά είναι πολύ δύσκολο να εντοπιστούν. Οταν συμβεί αυτό, εκτίθενται σε μουσεία και γίνονται θέματα για άρθρα στον Τύπο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή