ΚΟΣΜΟΣ

Ιταλία: Αμεσο σχηματισμό νέας κυβέρνησης επιδιώκει ο πρόεδρος Ματαρέλα

Ιταλία: Αμεσο σχηματισμό νέας κυβέρνησης επιδιώκει ο πρόεδρος Ματαρέλα

Ο πρόεδρος της Ιταλικής Δημοκρατίας, Σέρτζιο Ματαρέλα, επιδιώκει την επίτευξη συμφωνίας μεταξύ των ιταλικών πολιτικών κομμάτων, ώστε να σχηματιστεί νέα κυβέρνηση τις προσεχείς λίγες ημέρες και να αποφευχθεί η προκήρυξη πρόωρων εκλογών, τόνισε σήμερα πηγή του περιβάλλοντός του.

Ο πρόεδρος άρχισε τις διαβουλεύσεις για τον σχηματισμό νέας κυβέρνησης, μετά την κατάρρευση του συνασπισμού της ακροδεξιάς Λέγκας και του λαϊκιστικού Κινήματος των 5 Αστέρων. Ο Σέρτζιο Ματαρέλα θέλει να υπάρξουν από σήμερα σαφείς ενδείξεις για πιθανή συμφωνία και να δει σημαντικές εξελίξεις μέχρι την αρχή της επόμενης εβδομάδας, προσέθεσε η πηγή.

Την διάλυση του κυβερνητικού συνασπισμού προκάλεσε ο επικεφαλής της Λέγκας, Ματέο Σαλβίνι, ελπίζοντας ότι θα προκαλέσει πρόωρες εκλογές, την στιγμή που οι δημοσκοπήσεις δίνουν στην ακροδεξιά παράταξή του άνετο προβάδισμα.

Στο μεταξύ, οι αγορές αντέδρασαν θετικά στην παραίτηση του Ιταλού πρωθυπουργού Τζουζέπε Κόντε, ενθαρρυμένες από την προοπτική του σχηματισμού κυβέρνησης συνασπισμού Δημοκρατικού Κόμματος-Κινήματος 5 Αστέρων και την αποφυγή των πρόωρων εκλογών.

Ακόμη, επενδυτές φοβούνται ότι εάν ο Σαλβίνι χρησιμοποιήσει τις πρόωρες εκλογές για να σχηματίσει κυβέρνηση υπό την Λέγκα, θα αυξήσει τις δημόσιες δαπάνες και θα θέσει την υπερχρεωμένη Ιταλία σε τροχιά σύγκρουσης με την Ευρωπαϊκή Ενωση.

Οι ιταλικές μετοχές ενισχύθηκαν και τα ιταλικά ομόλογα περιόρισαν περαιτέρω τις αποδόσεις τους μετά τις δηλώσεις της προσκείμενης στον πρόεδρο της Δημοκρατίας πηγής για την επιτάχυνση των διαβουλεύσεων με στόχο τον σχηματισμό της νέας ιταλικής κυβέρνησης.

«…όταν συμμαχείς με την άκρα δεξιά, στο τέλος πάντα κερδίζει η άκρα δεξιά»

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, δήλωσε ότι Ιταλία αξίζει ηγέτες που θα βρίσκονται στο ύψος των περιστάσεων, ενώ χαρακτήρισε «μεγάλο χαμένο» τον ηγέτη του Κινήματος των 5 Αστέρων, Λουίτζι ντι Μάιο, διότι πληρώνει το τίμημα του λάθους που έκανε να συνεργασθεί στην διακυβέρνηση με την άκρα δεξιά.

«Το ιταλικό μάθημα είναι ότι όταν συμμαχείς με την άκρα δεξιά, στο τέλος πάντα κερδίζει η άκρα δεξιά», δήλωσε χθες στους δημοσιογράφους. «Ποιος είναι ο μεγάλος χαμένος αυτής της παρτίδας; Ο ντι Μάιο».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters