Ιταλία: Η «κυβέρνηση της αλλαγής» που επιβίωσε 445 ημέρες

Ιταλία: Η «κυβέρνηση της αλλαγής» που επιβίωσε 445 ημέρες

2' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μια δύσκολη γέννα και ένα σύντομο τέλος. Η «κυβέρνηση της αλλαγής», που θα ανανέωνε το ιταλικό πολιτικό σκηνικό σαρώνοντας τις παλιές πολιτικές δυνάμεις, προέκυψε έπειτα από τρεις μήνες εξαντλητικών διαβουλεύσεων και επεβίωσε μόλις 445 ημέρες.

Οι βουλευτικές εκλογές της 4ης Μαρτίου 2018 άλλαξαν άρδην τον ιταλικό πολιτικό χάρτη, φέρνοντας το Κίνημα 5 Αστέρων στην πρώτη θέση και αναδεικνύοντας τη Λέγκα σε κυρίαρχη δύναμη της Κεντροδεξιάς, εις βάρος της Forza Italia του Σίλβιο Μπερλουσκόνι. Το Δημοκρατικό Κόμμα υποχώρησε μπροστά στην απορριπτική διάθεση του ιταλικού εκλογικού σώματος και προτίμησε την αντιπολίτευση, αντί της επιλογής να συγκυβερνήσει με το Κίνημα 5 Αστέρων.

Υστερα από εβδομάδες, τα δύο αντισυστημικά κόμματα, 5 Αστέρια και Λέγκα συμφώνησαν σε ένα πρόγραμμα που δεν συμβιβαζόταν με τις δεσμεύσεις της Ιταλίας απέναντι στην Ε.Ε. Τα μεν 5 Αστέρια υποσχέθηκαν την καθιέρωση κοινωνικού επιδόματος, η δε Λέγκα την προώθηση μεγάλης κλίμακας φοροαπαλλαγών.

Αφού συμφώνησαν για το πρόγραμμα, πρότειναν ως πρωθυπουργό τον καθηγητή Νομικής Τζουζέπε Κόντε. Ομως, η απόφαση της Λέγκας να υπουργοποιήσει τον 81χρονο ευρωσκεπτικιστή Παόλο Σαβόνα δεν έγινε δεκτή από τον πρόεδρο Ματαρέλα, ο οποίος επιχείρησε να αναθέσει την πρωθυπουργία στον τεχνοκράτη Κάρλο Κοταρέλι. Στις 31 Μαΐου 2018 επετεύχθη συμβιβασμός στο πρόσωπο του Κόντε, ο οποίος πρόσκειται στο Κίνημα 5 Αστέρων.

Οι επικεφαλής των δύο κομμάτων, Ντι Μάιο και Σαλβίνι, ανέλαβαν τις δύο αντιπροεδρίες της κυβέρνησης. Ενώ ο Ντι Μάιο καταπιάστηκε με την οικονομική πολιτική, επιχειρώντας να φέρει, με τα λιγοστά μέσα που διέθετε, ανακούφιση στα λαϊκά στρώματα του Νότου που τον ψήφισαν, ο Σαλβίνι διάλεξε ένα υπουργείο που του εξασφάλισε υψηλό προφίλ και προσφερόταν για κινήσεις εντυπωσιασμού. Ως υπουργός Εσωτερικών, ο Σαλβίνι έκλεισε τα λιμάνια της Ιταλίας για τους πρόσφυγες και μετανάστες και τραβούσε συνεχώς πάνω του τα φώτα τις δημοσιότητας.

Πολύ σύντομα, οι ενδοκυβερνητικοί συσχετισμοί αντιστράφηκαν, με τις ευρωεκλογές της 26ης Μαΐου 2019 να καταγράφουν ποσοστό 34% για τη Λέγκα αντί 17% για τα 5 Αστέρια. Από εκείνη την ημέρα, σύμφωνα με τον Κόντε, ο Σαλβίνι σταμάτησε εντελώς να ασχολείται με το κυβερνητικό έργο και καταλήφθηκε από πυρετό εξουσίας, ξεκινώντας προεκλογική εκστρατεία.

Ο Ιούνιος και ο Ιούλιος πέρασαν με ερωτήματα για το τι θα κάνει ο Σαλβίνι, ο οποίος μετέβη για διακοπές στη Γαλλική Πολυνησία και αποφάσισε, στις 8 Αυγούστου, να καταθέσει πρόταση μομφής εναντίον της κυβέρνησης στην οποία συμμετείχε, υποστηρίζοντας ότι αφού η Λέγκα κέρδισε τις ευρωεκλογές, πρέπει να πάρει τα ηνία της χώρας.

Ο Σαλβίνι υπολόγιζε ότι το αποδυναμωμένο Κίνημα 5 Αστέρων δεν θα είχε άλλη επιλογή από το να συμφωνήσει στην προσφυγή στις κάλπες, αλλά εκεί έπεσε έξω. Ισως οι τίτλοι που βλέπουν «Χαρακίρι Σαλβίνι» είναι υπερβολικοί, αλλά σίγουρα οι εξελίξεις είναι πολύ διαφορετικές από αυτές που ήλπιζε. Είναι χαρακτηριστικό ότι το βράδυ της Τρίτης, καθώς ο Κόντε τον χαρακτήριζε ανεύθυνο από το βήμα της Βουλής και ο Σαλβίνι έβλεπε να «ψήνεται» η συμμαχία 5 Αστέρων / Δημοκρατικού Κόμματος, ανακοίνωσε ότι αποσύρει την πρόταση μομφής σε ένδειξη καλής θέλησης. Ηταν πλέον αργά. Ο Κόντε είχε παραιτηθεί και ετοιμαζόταν να περάσει την πύλη του Προεδρικού Μεγάρου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή