ΚΟΣΜΟΣ

Φρένο στον Τζόνσον από τον Μακρόν

freno-ston-tzonson-apo-ton-makron-2333988

Η χειραψία του Εμανουέλ Μακρόν με τον Μπόρις Τζόνσον στο Μέγαρο των Ηλυσίων ήταν θερμή και οι φιλικές χειρονομίες μεταξύ των δύο ηγετών επιδεικτικές, αλλά δεν θα μπορούσαν να κρύψουν το χάσμα μεταξύ των δύο ηγετών για το Brexit. Μία ημέρα μετά τη συνάντησή του με την Αγκελα Μέρκελ στο Βερολίνο, ο Βρετανός πρωθυπουργός βεβαίωσε τον οικοδεσπότη του ότι επιθυμεί συμφωνία με τους 27 για το Brexit και ότι πιστεύει ειλικρινά πως αυτό είναι εφικτό. Μάλιστα, εγκωμίασε τη στάση της Γερμανίδας καγκελαρίου, η οποία είχε αφήσει ανοικτό ένα παράθυρο ευκαιρίας για συμφωνία της τελευταίας στιγμής με το Λονδίνο, δηλώνοντας ότι κάτι τέτοιο θα μπορούσε να επιτευχθεί ακόμη και εντός 30 ημερών. Ωστόσο, ο Τζόνσον έθεσε ως όρο για την επίτευξη συμφωνίας την κατάργηση της λεγόμενης «δικλίδας ασφαλείας» (backstop) για το ιρλανδικό σύνορο και επανέλαβε ότι, με ή χωρίς συμφωνία, η χώρα του θα αποχωρήσει από την Ενωση στις 31 Οκτωβρίου.

«Λένε ότι εγώ είμαι ο κακός της παρέας», δήλωσε αστειευόμενος ο Μακρόν στους δημοσιογράφους, αναφερόμενος στα ρεπορτάζ που τον φέρουν να υιοθετεί σκληρότερη γραμμή από εκείνη της Μέρκελ. Στη συνέχεια, μάλλον δεν διασκέδασε αυτή τη φήμη. Αν και αναγνώρισε ότι το αποτέλεσμα του βρετανικού δημοψηφίσματος πρέπει να γίνει σεβαστό, επέμεινε ότι η «δικλίδα ασφαλείας» είναι αναπόσπαστο μέρος της συμφωνίας.

Παρ’ όλα αυτά, ούτε ο Γάλλος πρόεδρος έκλεισε εντελώς την πόρτα στον Τζόνσον. Δήλωσε ότι νέα συμφωνία για το Brexit «δεν θα ήταν πολύ διαφορετική από την υπάρχουσα», αφήνοντας ανοικτό το πεδίο για επαναδιαπραγμάτευση, κάτι που μέχρι χθες τουλάχιστον η Ε.Ε. επισήμως απέκλειε. Και μόνο το γεγονός ότι οι συζητήσεις ανάμεσα στον Γάλλο πρόεδρο και στον Βρετανό πρωθυπουργό κράτησαν περίπου δύο ώρες ενισχύει την αίσθηση της κινητικότητας, χωρίς, ωστόσο, να επιτρέπει μεγάλη αισιοδοξία. Γάλλος αξιωματούχος εξομολογήθηκε ότι η κυβέρνησή του εργάζεται με βάση το σενάριο της εξόδου της Βρετανίας χωρίς συμφωνία με τις Βρυξέλλες.