ΗΠΑ: Ποντάρουν στο πράσινο οι υποψήφιοι των Δημοκρατικών

ΗΠΑ: Ποντάρουν στο πράσινο οι υποψήφιοι των Δημοκρατικών

1' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο Μπέρνι Σάντερς φαίνεται να κερδίζει, μέχρι στιγμής, τον άτυπο πλειστηριασμό μεταξύ των πολυάριθμων υποψηφίων για το προεδρικό χρίσμα των Δημοκρατικών αναφορικά με την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Ο σοσιαλδημοκρατικών απόψεων γερουσιαστής του Βερμόντ, που δυσκόλεψε πολύ τη Χίλαρι Κλίντον στην αντίστοιχη αναμέτρηση του 2016, παρουσίασε χθες το φιλόδοξο σχέδιό του για ένα «πράσινο new deal» βάθους δεκαετίας, με προϋπολογισμό που εκτινάσσεται στο αστρονομικό ύψος των 16,3 δισ. δολαρίων.

Προηγουμένως, ο Τζο Μπάιντεν, αντιπρόεδρος του Μπαράκ Ομπάμα και εκ των ισχυροτέρων διεκδικητών του προεδρικού χρίσματος, είχε παρουσιάσει σχέδιο προϋπολογισμού 5 τρισ., με στόχο τον εκμηδενισμό των εκπομπών άνθρακα έως το 2050. Από την πλευρά της, η γερουσιαστής Μασαχουσέτης Ελίζαμπεθ Γουόρεν πρότεινε τη διάθεση ομοσπονδιακών πιστώσεων ύψους 2 τρισ. για επενδύσεις στην καθαρή ενέργεια, ενώ ο πρώην βουλευτής Τέξας Μπέτο Ο’ Ρουρκ ζήτησε να διατεθούν 5 τρισ. μέσα στην επόμενη δεκαετία για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής. Ολοι τους υιοθέτησαν την πρόταση που κατέθεσαν στο Κογκρέσο η βουλευτής Νέας Υόρκης Αλεξάντρια Οκάσιο-Κορτέζ και ο γερουσιαστής Μασαχουσέτης Εντ Μέρκι για ένα «πράσινο new deal» – όρος που παραπέμπει στις μεγάλης έκτασης κοινωνικές μεταρρυθμίσεις του Φρανκλίνου Ρούσβελτ, τη δεκαετία του 1930.

Μεταξύ άλλων, το σχέδιο Σάντερς προβλέπει ότι οι ΗΠΑ θα καλύπτουν το 100% των ενεργειακών αναγκών τους από ανανεώσιμες πηγές μέχρι το 2030. Ιδιαίτερο βάρος δίνεται στην ενίσχυση των μέσων μαζικής μεταφοράς, στη μετάβαση στη ηλεκτρικό αυτοκίνητο και στην ενίσχυση των νοικοκυριών για τη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης των σπιτιών τους, με ομοσπονδιακά κονδύλια ύψους 2,18 τρισ. δολαρίων.

Παράλληλα, το σχέδιο του Δημοκρατικού γερουσιαστή προβλέπει τη διάθεση 1,3 τρισ. δολαρίων για την εξασφάλιση εναλλακτικής απασχόλησης των εργατών που σήμερα απασχολούνται στα ορυκτά καύσιμα. Οσο για το μεγάλο κόστος του εγχειρήματος, ο Σάντερς ισχυρίζεται ότι θα βγάλει τα έξοδά του, αν υπολογιστούν τα πρόσθετα έσοδα του κράτους από τα δύο εκατομμύρια «πράσινων» θέσεων εργασίας που θα προκύψουν και από το δημόσιο δίκτυο ανανεουμένων πηγών ενέργειας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή