Eνταση στα Στενά της Ταϊβάν από διέλευση πλοίου των ΗΠΑ

Eνταση στα Στενά της Ταϊβάν από διέλευση πλοίου των ΗΠΑ

57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αμερικανικό πολεμικό πλοίο πλέει προς τα Στενά της Ταϊβάν, επιβεβαιώνοντας για ακόμη μία φορά την αποφασιστικότητα της Ουάσιγκτον να ενισχύσει την παρουσία της σε αυτόν τον στρατηγικής σημασίας δίαυλο της διεθνούς ναυσιπλοΐας. Δικαιολογώντας την απόφαση, η αντιπλοίαρχος Ριάν Μόμσεν, εκπρόσωπος Τύπου του Εβδομου Στόλου, υποστήριξε ότι η διέλευση του πλοίου «υπογραμμίζει την προσήλωση των Ηνωμένων Πολιτειών σε μια ελεύθερη και ανοικτή περιοχή, ανάμεσα στον Ινδικό και στον Ειρηνικό Ωκεανό».

Το Πεκίνο θεωρεί την Ταϊβάν αποσχισθείσα κινεζική επαρχία. Τον περασμένο μήνα, η Κίνα τόνισε ότι ήταν έτοιμη ακόμη και για πόλεμο, προκειμένου να αποτρέψει κινήσεις προς την ανεξαρτησία της, ενώ πρόσφατα κατήγγειλε ως πρόκληση την απόφαση των ΗΠΑ να πωλήσουν στην Ταϊβάν μαχητικά αεροπλάνα F-16 αντί 8 δισ. δολαρίων. Η ένταση γύρω από την Ταϊβάν έρχεται να προστεθεί στα πολυάριθμα προβλήματα που ταλανίζουν τις σινοαμερικανικές σχέσεις, ιδιαίτερα μετά την άνοδο του Ντόναλντ Τραμπ στην εξουσία. Οι δασμοί που επέβαλε η Ουάσιγκτον στις κινεζικές εξαγωγές και τα αντίμετρα του Πεκίνου κινδυνεύουν να εξελιχθούν σε ανοικτό εμπορικό πόλεμο. Στην τοξική ατμόσφαιρα ήρθαν να προστεθούν οι διαδηλώσεις στο Χονγκ Κονγκ, για τις οποίες η Κίνα κατήγγειλε τις ΗΠΑ και άλλες δυτικές χώρες, υποστηρίζοντας ότι τις συνδαυλίζουν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή