«Φρένο» σε εμπορική συμφωνία Ε.Ε. – Mercosur

«Φρένο» σε εμπορική συμφωνία Ε.Ε. – Mercosur

1' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν και ο πρωθυπουργός της Ιρλανδίας Λίο Βαράντκαρ δήλωσαν χθες ότι οι χώρες τους δεν θα επικυρώσουν την εμπορική συμφωνία της Ε.Ε. με τις χώρες του Μercosur (Αργεντινή, Βραζιλία, Ουρουγουάη, Παραγουάη), εφόσον η Βραζιλία δεν τηρεί τις δεσμεύσεις της σε σχέση με την προστασία του τροπικού δάσους του Αμαζονίου.

Η εμπορική συμφωνία ανάμεσα στην Ε.Ε. και στις τέσσερις χώρες βρισκόταν υπό διαπραγμάτευση επί δύο δεκαετίες και υπογράφηκε τον Ιούλιο. Αν τεθεί σε εφαρμογή, θα αυξήσει τον όγκο των κρεάτων που εισάγει η Ε.Ε. από τη Βραζιλία, οδηγώντας σε αύξηση της ζήτησης γης για καλλιέργεια δημητριακών, που χρησιμεύουν ως ζωοτροφές. Ενώπιον του Γάλλου προέδρου Μακρόν, ο Βραζιλιάνος πρόεδρος Μπολσονάρο δεσμεύθηκε στη σύνοδο του G20 στην Οσάκα ότι η συμφωνία δεν θα έχει αρνητικές περιβαλλοντικές επιπτώσεις.

Ταυτόχρονα, όμως, ο Μπολσονάρο έχει αναλάβει και άλλες δεσμεύσεις – απέναντι στο λόμπι της βιομηχανικής γεωργίας και κτηνοτροφίας της χώρας του, που αποτελεί έναν από τους ισχυρότερους παράγοντες της πολιτικής ζωής της Βραζιλίας. Πιο συγκεκριμένα, προκειμένου να εξασφαλίσει την προεκλογική στήριξη του λόμπι αυτού, ο Μπολσονάρο υποσχέθηκε ότι η επέκταση της καλλιεργήσιμης γης δεν θα εμποδίζεται πλέον ούτε από περιβαλλοντικές ανησυχίες αλλά ούτε και από τους νόμους που προστάτευαν τις φυλές του Αμαζονίου.

Είναι χαρακτηριστικό ότι αγρότες στη νοτιοδυτική επαρχία Παρά είχαν ανακοινώσει μία εβδομάδα νωρίτερα ότι θα έβαζαν συντονισμένα φωτιές κατά μήκος αγροτικού δρόμου, ώστε να δημιουργήσουν νέα χωράφια για την καλλιέργεια δημητριακών. Ουδείς τους εμπόδισε, ενώ κατόπιν εορτής η εισαγγελία της χώρας άνοιξε έρευνα. Αν οι κυβερνήσεις της Γαλλίας και της Ιρλανδίας επιμείνουν στην αντίθεσή τους στη συνθήκη Ε.Ε. – Mercosur, τότε η συνθήκη δεν θα τεθεί ποτέ σε εφαρμογή, καθώς η επικύρωσή της απαιτεί ομόφωνη απόφαση των κοινοβουλίων των κρατών-μελών. «Το μόνο συμπέρασμα που μπορεί να αντλήσει ο πρόεδρος Μακρόν είναι ότι ο πρόεδρος Μπολσονάρο του είπε ψέματα στη σύνοδο της Οσάκα», είπε ο εκπρόσωπος του Μεγάρου των Ηλυσίων. «Υπό αυτές τις συνθήκες, η Γαλλία είναι αντίθετη στη συνθήκη Mercosur με την παρούσα μορφή της».

Ανεξάρτητα από τον Αμαζόνιο, οι περιβαλλοντικές οργανώσεις υποστηρίζουν ότι μια συμφωνία που αυξάνει τις διατλαντικές εμπορικές ροές είναι εξ ορισμού εχθρική προς το περιβάλλον, γιατί αυξάνει τις εκπομπές ρύπων που προξενούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου. Μέχρι στιγμής, το επιχείρημα αυτό αφήνει αδιάφορη την πολιτική ηγεσία της Ευρώπης, με τη γαλλική εθνοσυνέλευση να ψηφίζει πρόσφατα υπέρ της επικύρωσης της συμφωνίας CETA ανάμεσα στην Ε.Ε. και στον Καναδά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή