Πυρά σε Μακρόν για την καταστροφή της Αμαζονίας

Πυρά σε Μακρόν για την καταστροφή της Αμαζονίας

58" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στο κέντρο της διεθνούς πολιτικής εκτοξεύεται η καταστροφή της Αμαζονίας. Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν έκανε λόγο για «διεθνή κρίση» και προανήγγειλε ότι θα θέσει το ζήτημα στη σύνοδο κορυφής της ομάδας G7, την οποία φιλοξενεί αυτό το Σαββατοκύριακο στην Μπιαρίτζ. «Τo σπίτι μας καίγεται. Κυριολεκτικά», έγραψε στο Twitter ο Μακρόν, υπογραμμίζοντας την τεράστιας σημασίας Αμαζονία, που υπολογίζεται ότι παράγει το 20% του οξυγόνου και διαθέτει το 1/5 των γλυκών νερών του πλανήτη, ενώ φιλοξενεί περίπου τρία εκατομμύρια φυτικών και ζωικών ειδών. Τη βαθιά του ανησυχία εξέφρασε και ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτιέρες.

Οξεία ήταν η αντίδραση του Ζαΐρ Μπολσονάρο. Ο πρόεδρος της Βραζιλίας κατηγόρησε τον Γάλλο ομόλογό του για «αποικιοκρατική νοοτροπία» και παρέμβαση στις εσωτερικές υποθέσεις της χώρας του. Νωρίτερα, είχε αναγνωρίσει την οξύτητα του προβλήματος, υποστηρίζοντας ότι η κυβέρνησή του δεν έχει τη δυνατότητα να ελέγξει τις πυρκαγιές σε μια έκταση μεγαλύτερη της Δυτικής Ευρώπης. Πρόσφατα, Γερμανία και Νορβηγία σταμάτησαν τη χρηματοδότηση προγραμμάτων εναντίον της αποψίλωσης της Αμαζονίας ύστερα από παρεμβάσεις της κυβέρνησης Μπολσονάρο στην επιλογή και την υλοποίησή τους. Βέβαια, ο ακροδεξιός Μπολσονάρο ελπίζει πάντα στην υποστήριξή του από τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, με τον οποίο διατηρεί άριστες σχέσεις.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή