«Mέχρι τέλους» στην ανατολική Μεσόγειο ο Ερντογάν – Ανοικτά της Λεμεσού το «Μπαρμπαρός»

«Mέχρι τέλους» στην ανατολική Μεσόγειο ο Ερντογάν – Ανοικτά της Λεμεσού το «Μπαρμπαρός»

1' 22" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δύο εικοσιτετράωρα μετά την αυστηρή προειδοποίηση του Εμανουέλ Μακρόν για τις παράνομες και προκλητικές κινήσεις της Άγκυρας στην ανατολική Μεσόγειο, ο Τούρκος πρόεδρος δήλωσε από το Άρτβιν της Μαύρης Θάλασσας, όπου περιοδεύει, ότι «δεν καταλαβαίνει από απειλές» και ότι θα συνεχίσει να προστατεύει τα δικαιώματα της Τουρκίας στην ανατ. Μεσόγειο «μέχρι τέλους».

«H Δύση απειλεί, αλλά εμείς δεν καταλαβαίνουμε από απειλές. Εμείς προστατεύουμε και θα προστατεύσουμε τα δικαιώματα της Τουρκίας εδώ (στην ανατ. Μεσόγειο) μέχρι τέλους» είπε ο Ερντογάν.

«Μην ανησυχείτε καθόλου. Εμείς μέχρι σήμερα δεν σκύψαμε το κεφάλι μας σε υπηρέτες. Μόνο μπροστά στο Θεό μας θα σκύψουμε. Πουθενά αλλού!», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Τούρκος πρόεδρος σε μεγάλη συγκέντρωση του κόμματός του (Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης – ΑΚΡ).

Την ίδια ώρα, το τουρκικό σεισμογραφικό σκάφος πλέει από τα ξημερώματα στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας, και συγκεκριμένα μεταξύ Λεμεσού και Λάρνακας, όπου έχει δηλώσει ότι ποντίζει καλώδια σε απόσταση 5 ναυτικών μιλίων. Το Barbaros συνοδεύουν δυο υποστηρικτικά το ΤΑNYX 1, καθώς και το APOLLO MOON.

Ωστόσο, έχει ενδιαφέρον το πού αναμένεται να επιχειρήσει το Τουρκικό σεισμογραφικό σκάφος. Η Τουρκική εταιρεία πετρελαίου έχει εκδώσει παράνομη οδηγία προς τους ναυτιλομένους ανακοινώνοντας την κάθοδο του Barbaros στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Δημοκρατίας και συγκεκριμένα στα τεμάχια 2 -9- 13. Τα εν λόγω τεμάχια ανήκουν  στην κοινοπραξία της ιταλικής και γαλλικής εταιρείας ΕΝΙ και ΤΟΤΑL, σε συνεργασία με την κορεατική ΚΟGAS.

Άμεση ήταν η αντίδραση της Κυπριακής Δημοκρατίας, η οποία απάντησε με αντι-Navtex και απαιτεί από το τουρκικό σκάφος να τερματίσει άμεσα τις παράνομες ενέργειες. Επισημαίνει, μάλιστα, ότι η έκδοση της παράνομης οδηγίας από τον σταθμό της Αττάλειας συνιστά παραβίαση του διεθνούς δικαίου και αποτελεί ποινικό αδίκημα.

Με πληροφορίες από SigmaLive, Philenews

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή