Λευκός Οίκος: Ο Τραμπ μετανιώνει που δεν επέβαλε υψηλότερους δασμούς στην Κίνα

Λευκός Οίκος: Ο Τραμπ μετανιώνει που δεν επέβαλε υψηλότερους δασμούς στην Κίνα

1' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε την Κυριακή ότι είχε δεύτερες σκέψεις για την κλιμάκωση του εμπορικού πολέμου με την Κίνα αλλά ο Λευκός Οίκος αργότερα αντέστρεψε το μήνυμα λέγοντας ότι ο πρόεδρος παρερμηνεύθηκε καθώς το μόνο πράγμα για το οποίο μετανιώνει είναι ότι δεν επέβαλε ακόμα υψηλότερους δασμούς.

Ο Τραμπ έκανε τις συγκεκριμένες δηλώσεις στη διάρκεια της συνάντησης με τον Μπόρις Τζόνσον όταν ρωτήθηκε από δημοσιογράφους εάν έχει δεύτερες σκέψεις.

«Ναι, ασφαλώς» ήταν η απάντηση του Τραμπ και πρόσθεσε πως «έχει δεύτερες σκέψεις για τα πάντα».

Ωστόσο, λίγες ώρες αργότερα η εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου Στέφανι Γκρίσαμ διορθώνοντας τον Τραμπ είπε ότι οι δηλώσεις του παρερμηνεύθηκαν και ότι ο πρόεδρος απάντησε καταφατικά καθώς αυτό που ήθελε να πει ήταν ότι θα έπρεπε να βάλει υψηλότερους δασμούς. 

Την Παρασκευή ο Τραμπ ανακοίνωσε ότι θα αυξήσει κατά 5% τους δασμούς στις εισαγωγές των κινεζικών αγαθών λίγες ώρες αφού το Πεκίνο ανακοίνωσε την επιβολή δασμών σε εξαγωγές αμερικανικών προϊόντων αξίας 75 δισ δολαρίων.

Κατά τη σημερινή του συνάντηση με τον Τζόνσον, ο Τραμπ ρωτήθηκε αν μετανιώνει για αυτή την κλιμάκωση της έντασης στις σχέσεις των δύο χωρών. «Ναι σίγουρα. Γιατί όχι;», απάντησε.

Ο δημοσιογράφος επανέλαβε την ερώτηση και ο Τραμπ απάντησε: «Θα μπορούσε κάλλιστα. Θα μπορούσε κάλλιστα».

Ένας δεύτερος δημοσιογράφος επανέλαβε και εκείνος την ερώτηση ζητώντας να μάθει αν ο Τραμπ έχει μετανιώσει για την κλιμάκωση του εμπορικού πολέμου με την Κίνα. «Έχω δεύτερες σκέψεις για τα πάντα», απάντησε ο Τραμπ.

Οι απαντήσεις του αμερικανού προέδρου ήταν ασυνήθιστες γιατί έχει υπάρξει πολύ σαφής στις απαιτήσεις του να αλλάξει η Κίνα τις εμπορικές πρακτικές της και θεωρεί ότι οι δασμοί είναι ένα επιτυχημένο εργαλείο για να την αναγκάσει να το πράξει.

«Όταν ο πρόεδρος Τραμπ δήλωσε σήμερα ότι έχει δεύτερες σκέψεις ως προς την κλιμάκωση του εμπορικού πολέμου με την Κίνα εννοούσε ότι θα προτιμούσε να είχε αυξήσει περισσότερο τους δασμούς στις εισαγωγές των κινεζικών αγαθών στις ΗΠΑ» επεξήγησε στη συνέχεια ο Λευκός Οίκος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή