Προς συμφωνία Δημοκρατικοί και 5 Αστέρια

Προς συμφωνία Δημοκρατικοί και 5 Αστέρια

1' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΡΩΜΗ. Την εικοστή ημέρα (μετά το ξέσπασμα της ιταλικής κυβερνητικής κρίσης) εγένετο φως – μάλλον. Η ψυχρότητα μεταξύ των δύο πιθανών κυβερνητικών εταίρων, του Κινήματος 5 Αστέρων και του Δημοκρατικού Κόμματος, έδωσε χθες τη θέση της σε αισιόδοξες δηλώσεις περί «εποικοδομητικών συνομιλιών», που έγιναν «σε καλό κλίμα» και προχώρησαν «στην επεξεργασία κοινού προγράμματος».

Ο δεύτερος γύρος διαβουλεύσεων του προέδρου Ματαρέλα με τις πολιτικές δυνάμεις της χώρας ξεκίνησε χθες και λήγει απόψε με την πολυαναμενόμενη δήλωση του προέδρου για το αν υπάρχει ή όχι κυβερνητική συμφωνία.

Το Δημοκρατικό Κόμμα φαίνεται ότι αποδέχεται την παραμονή στην πρωθυπουργία του Τζουζέπε Κόντε, ο οποίος χθες έλαβε στήριξη ακόμη και από τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ. «Φαίνεται ότι τα πράγματα πηγαίνουν καλά για τον άξιο σεβασμού πρωθυπουργό της Ιταλίας Τζουζέπι (sic) Κόντε, που εκπροσώπησε πολύ καλά την Ιταλία στο G7», έγραψε ο Αμερικανός πρόεδρος. «Αγαπάει πολύ τη χώρα του και συνεργάζεται καλά με τις ΗΠΑ. Ενας άνθρωπος με μεγάλο ταλέντο, για τον οποίο ελπίζουμε να παραμείνει πρωθυπουργός».

Η δήλωση του Ντόναλντ Τραμπ πρέπει να εξελήφθη ως μαχαιριά από τον απερχόμενο υπουργό Εσωτερικών Ματέο Σαλβίνι, ο οποίος είχε πρόσφατα μεταβεί στις ΗΠΑ, προβαλλόμενος ως ο πιο πιστός σύμμαχος της Ουάσιγκτον, σε μια κυβέρνηση που έχει κάνει ανοίγματα προς την Κίνα. Ο Σαλβίνι προξένησε την κυβερνητική κρίση προκειμένου να ανέλθει στην πρωθυπουργία, αλλά αν ευοδωθούν οι συνομιλίες 5 Αστέρων και Δημοκρατικού κόμματος, θα μείνει εκτός νυμφώνος.

Tα σχόλια του Τύπου

Σύμφωνα με τον σχολιαστή της εφημερίδας Ρepubblica Στέφανο Φόλι, το ερώτημα σε ποιες βάσεις θα τεθεί η νέα κυβέρνηση δεν έχει απασχολήσει επαρκώς τους εκπροσώπους των δύο κομμάτων. «Είναι βέβαιο ότι κανείς δεν έχασε τον ύπνο του για να καθορίσει το πρόγραμμα του συνασπισμού που γεννιέται. Επικεντρώθηκαν, αντιθέτως, στα ονόματα, όπως συμβαίνει πάντα όταν το πραγματικό ζητούμενο είναι η κατανομή της εξουσίας», σχολίασε ο Φόλι.

«Το Κίνημα 5 Αστέρων πρέπει να πείσει τους ψηφοφόρους του ότι η αλλαγή που υλοποιεί με τις ψήφους τους συνίσταται στο να επαναφέρει στην κυβέρνηση αυτούς που κυβερνούσαν έως το 2018», έγραψε ο οικονομολόγος και πολιτικός σχολιαστής Μάσιμο ντ’ Αντονι. «Το Δημοκρατικό Κόμμα πρέπει να εξηγήσει στους δικούς του ψηφοφόρους ότι κατά βάθος μπορεί να κυβερνήσει με αυτούς που χαρακτήριζε ανίκανους. Καλή τύχη».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή