Ναυάγιο με πέντε νεκρούς και σαράντα αγνοουμένους

Ναυάγιο με πέντε νεκρούς και σαράντα αγνοουμένους

1' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΡΩΜΗ. Τις σορούς τεσσάρων ενηλίκων και ενός παιδιού περισυνέλεξε χθες το μεσημέρι η λιβυκή ακτοφυλακή σε ναυάγιο στα ανοικτά της πόλης Χομς της Λιβύης, ενώ τουλάχιστον 40 άτομα εξακολουθούν να αγνοούνται.

«Οταν μας τηλεφώνησαν, ήταν εξαιρετικά ταραγμένοι, έκλαιγαν και φώναζαν λέγοντας ότι κάποιοι είχαν ήδη πεθάνει», ανέφερε η ομάδα υποστήριξης όσων διασχίζουν τη Μεσόγειο, Alarm Phone. Εκπρόσωπος της λιβυκής ακτοφυλακής δήλωσε ότι τα σκάφη της διέσωσαν 65 πρόσφυγες και μετανάστες, κυρίως σουδανικής υπηκοότητας, ενώ συνεχίζεται η αναζήτηση των περίπου 40 αγνοουμένων. Παράλληλα, το σκάφος «Eleonore» της ανθρωπιστικής οργάνωσης Lifeline, που μεταφέρει τους 100 διασωθέντες άλλου ναυαγίου, κατευθύνεται προς το ιταλικό νησί Λαμπεντούζα. Οι υπουργοί Αμυνας και Υποδομών της Ιταλίας, Ελιζαμπέτα Τρέντα και Ντανίλο Τονινέλι, που προέρχονται από το Κίνημα 5 Αστέρων, συνυπέγραψαν το διάταγμα για τον αποκλεισμό του «Eleonore» από τα ιταλικά λιμάνια, το οποίο συνέταξε ο υπουργός Εσωτερικών Ματέο Σαλβίνι.

Ηταν ένα πισωγύρισμα για τους υπουργούς των 5 Αστέρων, οι οποίοι στο προηγούμενο ανάλογο περιστατικό, τον Δεκαπενταύγουστο, είχαν αρνηθεί να υπογράψουν, για ανθρωπιστικούς λόγους. Παρατηρητές θεωρούν ότι ακόμη και αυτές οι υπογραφές μπορεί να ήταν κομμάτι του σκληρού παζαριού που παίζεται γύρω από τον σχηματισμό νέας κυβερνητικής πλειοψηφίας, καθώς τα 5 Αστέρια ήθελαν με έμπρακτο τρόπο να δείξουν στο Δημοκρατικό Κόμμα ότι, αν δεν κάνει αρκετές παραχωρήσεις, μπορούν να συνεχίσουν να συγκυβερνούν με τον Σαλβίνι. Ομως, στον παροξυσμό του πολιτικού παιχνιδιού, είναι εύκολο να ξεχαστεί ότι τα «πιόνια» είναι άνθρωποι.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή